nieuws

Geen wet tegen discriminatie op hypotheekmarkt

Archief

Minister Zalm van Financiën wijst regelgeving om discriminatie op de hypotheekmarkt te voorkomen af. Hij kijkt eerst of de aangepaste Gedragscode Hypothecaire Financieringen resultaat oplevert.

Zalm antwoordde dit op Kamervragen van SP-lid Irrgang. Die had de minister vragen gesteld naar aanleiding van het onderzoek van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) waaruit blijkt dat er nog steeds gediscrimineerd wordt door financiële instellingen op afkomst en postcode bij het verstrekken van een hypotheek.
Volgens Zalm hebben banken en andere hypotheekverstrekkers er lang over gedaan om de gedragscode aan te passen, maar liggen er nu afspraken die in overleg met de CGB tot stand zijn gekomen. Daarnaast blijft de commissie overleg voeren met de sector, die zich inmiddels verzameld heeft in het Contactorgaan Hypothecair Financiers. Het Contactorgaan werkt stappen uit om de code te handhaven en heeft een meldpunt opgericht waar overtredingen van de gedragscode kunnen worden gemeld. De minister heeft toegezegd om met het Contactorgaan te bespreken of dit idee voldoende is voor naleving van de gedragscode.
Zalm noemt discriminatie op de hypotheekmarkt “ongepast en ongewenst”.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.