nieuws

Fraudeloket krijgt weer meer meldingen binnen

Archief

In het tweede kwartaal van dit jaar zijn bij het Fraudeloket Verzekeringsbedrijf 516 fraudezaken gemeld, 45% meer dan een jaar eerder.

Vooral bij reis- en ziektekostenverzekeringen is fors meer fraude gesignaleerd. De reisverzekeraars meldden 140 fraudegevallen, tegen 74 in de eerste drie maanden van 2004. De oorzaak is volgens het Verbond van Verzekeraars een proef die samen met de politie en het Openbaar Ministerie is opgezet. Daarbij worden verzekerden die frauderen met reisclaims harder aangepakt.
Het Fraudeloket geeft ‘harde’ meldingen – waarbij duidelijk is dat er opzet in het spel is – door aan het Fraudemeldpunt van het OM Zwolle-Lelystad, zonder ook aangifte te doen bij de politie. Blijkt uit nader onderzoek dat er sprake is van fraude, dan krijgt de verdachte een schikking aangeboden variërend van e 100 tot e 3.000.
In de ziektekostenverzekeringsbranche werden 118 (54) fraudegevallen gemeld. Volgens het Verbond komt dat doordat verzekeraars steeds meer het belang van gezamenlijke fraudebestrijding inzien. Eind vorig jaar hebben de zorgverzekeraars hun fraudebeleid gezamenlijk vastgelegd in een plan van aanpak.
In het eerste halfjaar zijn in totaal 907 fraudemeldingen gedaan, 35% meer dan in de eerste zes maanden van 2003.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.