nieuws

Fraude met taxatierapporten moeilijk te bestrijden

Archief

Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) komen bij het Meldpunt Hypotheekfraude jaarlijks 1500 meldingen binnen van fraude met woninghypotheken; daarvan betreft 10 tot 15% fraude met een taxatie. “Het is echter heel moeilijk om kleine fraudes op het spoor te komen”, aldus een woordvoerder van de NVB. 

Directeur Jan-Kees Duvekot van de Landelijke Makelaarsvereniging (LVM) wijst erop dat veel problemen te voorkomen zijn als de banken regelmatig contact zouden onderhouden met de taxateurs in hun regio. “Een telefoontje van de bank naar de taxateur kan al veel problemen voorkomen. Dan kan direct gecontroleerd worden of alle genoemde data en bedragen overeenkomen met de gegevens in de database van de taxateur.” Maar ook de taxateurs zelf kunnen het eventuele fraudeurs wel wat moeilijker maken. “Wij adviseren onze leden om hun taxatierapporten af te drukken op origineel briefpapier en hun handtekening te zetten op alle plaatsen in de tekst waar bedragen worden genoemd”, aldus Duvekot. “Ook het feit dat makelaars en taxateurs sinds 2001 geen beschermde titel meer hebben, heeft de fraudebestrijding er niet eenvoudiger op gemaakt.” 
De NVB is momenteel in gesprek met betrokken partijen als het kadaster en de notarissen over de fraudeproblematiek. “Er zijn maatregelen in voorbereiding, maar op dit moment valt nog niet te overzien welke dat precies zijn”, aldus de NVB.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.