nieuws

Financiën neigt naar meer openheid

Archief

Het ministerie van Financiën lijkt van zins de verzekeringsbranche te dwingen tot meer openheid over de beloning van tussenpersonen. De brancheorganisaties verzetten zich, vooral tegen eenzijdige openheid.

Het ministerie ziet in openheid van de beloning niet alleen een mogelijkheid om provisiegedreven verkoop door tussenpersonen tegen te gaan, maar verwacht daarmee tevens de marktwerking in de intermediaire wereld te bevorderen. “Dat is dan mooi meegenomen”, zo verwoordt NVA-directeur Niels Mourits de gevoelens op het departement. Mourits was vorige week vrijdag een van de gasten op het ministerie, met verder vertegenwoordigers van de banken, de verzekeraars, het intermediair (NVA, NBVA en VVHN) en de Consumentenbond.
De verzekeringsbranche ziet geen heil in transparantie van de beloning en al zeker niet als die alleen geldt voor de provisie van tussenpersonen. “Dat benadeelt ons direct ten opzichte van banken en direct-writers”, aldus Mourits. Het aangedragen alternatief is een verschuiving van afsluitprovisie naar doorlopende provisie (zie pag.25). “Daar is wel oor naar, maar dan zullen we als brancheorganisaties goed moeten uitleggen dat die optie uitvoerbaar en controleerbaar is.” Op maandag 6 december volgt een nieuw overleg.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.