nieuws

‘Financieel plan in doelrisicoprofiel’

Archief

De VFFP, de beroepsvereniging van gecertificeerde financiële planners, vindt dat het opstellen van een financieel plan een vast onderdeel moet zijn van door adviseurs op te stellen risico-inventarisaties.

De vereniging zegt dit standpunt kenbaar te gaan maken aan de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en aan commerciële marktpartijen. Het huidige doelrisicoprofiel dat banken en beleggingsadviseurs voorleggen aan klanten is volgens de VFFP onvoldoende. “Aan de hand van vragen als ‘Slaapt u slecht als de koersen plotseling dalen’ en ‘Wat doet u met een prijs van e 10.000′ wordt het profiel van de belegger in spe in kaart gebracht.”
Dat vinden de planners onvoldoende. “Sommige, soms zeer relevante gegevens blijven zo onbekend. Is bijvoorbeeld duidelijk dat de kinderen over vier jaar gaan studeren en dat er dan dus meer geld nodig is? En dat, als voorbereiding op pensionering, vanaf een bepaald jaar elk jaar vier uur minder gewerkt zal worden, en dus ook elk jaar minder inkomen gegenereerd zal worden? Een meerjarig financieel plan zou daarom vast onderdeel moeten zijn van het doelrisicoprofiel. Op deze manier is de consument zeker van de juiste manier van beleggen en worden risico’s bewust genomen.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.