nieuws

EU wil vermelding provisie in kredietreclame

Archief

In reclames voor consumptief krediet moet, als het aan de Europese Commissie ligt, vermeld gaan worden wat de bemiddelaar eraan verdient. Dat blijkt uit het nieuwe voorstel voor een nieuwe Europese consumptief-kredietrichtlijn, die de commissie bij het Europees parlement heeft ingediend. In de richtlijn is een aantal amendementen doorgevoerd, die het parlement eerder dit jaar had ingediend. Belangrijk punt is dat in reclames – in een apart kader – een vast aantal elementen vermeld moet gaan worden, die informatie geven over de kosten van het product. Onder deze standaardinformatie vallen volgens de nieuwe tekst van de richtlijn “allerlei honoraria in verband met de kredietovereenkomst conform het daarin bepaalde en die de kredietgever bekend zijn”. Deze informatie moet “op grafisch overzichtelijke en in het oog vallende wijze aan de hand van een representatief voorbeeld (…) worden aangegeven”.

Een andere wijziging is dat de richtlijn is beperkt tot leningen onder de € 100.000. Kredietnemers kunnen overeenkomsten tot veertien dagen na het sluiten ervan annuleren. Wel moet de klant, als de lening is gesloten in combinatie met de aankoop van goederen, ook daadwerkelijk tot de aanschaf van dat goed overgaan, ook als van de lening wordt afgezien.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.