nieuws

Eindloonregeling blijft populair

Archief

Pensioenregelingen waarbij de uitkeringen gerelateerd zijn aan het laatste verdiende salaris, zogenoemde eindloonregelingen, blijven populair.

In 1997 kende 69,0% van de 973 onder toezicht staande pensioenfondsen een eindloonregeling. Dat is slechts 0,9% minder dan het jaar daarvoor, zo blijkt uit de door de Verzekeringskamer uitgegeven Pensioenmonitor 1997.
De door het kabinet gestimuleerde middelloonregelingen werden door 15,7% (14,9%) van de fondsen uitgevoerd. Het daarbij behorende aantal deelnemers daalde echter van 24,2% naar 23,7%. Het aantal werknemers dat momenteel een eindloonpensioen opbouwt, steeg daarentegen iets tot 74,1% (73,6%).
De 973 pensioenfondsen herbergen op dit moment 4,7 (4,5) miljoen deelnemers, 5,7 (5,7) mln slapers en 1,7 (1,8) mln pensioentrekkers. Van de 4,7 mln deelnemers is 83% (72%) aangesloten bij een bedrijfs- of beroepspensioenfonds.
De opkomst van de beschikbare premieregeling – een pensioensysteem waarbij de deelnemer de tot zijn beschikking gestelde premies naar eigen inzicht moet beleggen – blijft zeer gering. Eind vorig jaar voerde 2,1% (1,7%) van de pensioenfondsen zo’n regeling uit. Daarbij hoort 0,2% van de 4,7 mln deelnemers.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.