nieuws

Effectenbezit verzekeraars en pensioenfondsen 20% groter

Archief

Het effectenbezit van verzekeraars en pensioenfondsen is vorig jaar met bijna 20% gegroeid. “De sterkste groei van de afgelopen zes jaar”, meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers.

De totale waarde van aandelen en obligaties bedroeg _ 799 (667) mld. De pensioenfondsen haalden een rendement op aandelen van 26%, terwijl de verzekeraars het met 14% een stuk minder deden.
De pensioenfondsen haalden in totaal een koerswinst van _ 79 mld op effecten, waarvan _ 66 mld uit aandelen. Per saldo werd voor _ 5 mld aan aandelen verkocht en voor _ 30 mld aan obligaties gekocht. In totaal bezitten de pensioenfondsen nu voor _ 558 (458) mld aan aandelen en obligaties. De effectenportefeuille maakt bij de pensioenfondsen gemiddeld 88% (2004: 85%) uit van het totaal aan activa.
Verzekeraars haalden een koerswinst van _ 16 mld, waarvan _ 14 mld uit aandelen. Er werd voor _ 4 mld aan aandelen gekocht en voor _ 11 mld aan obligaties aangeschaft. Het totale effectenbezit bedraagt nu _ 241 (209) mld. Bij verzekeraars vormen aandelen en obligaties 70% van de totale activa; in 2004 was dat 66%.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.