nieuws

Eenderde van uitvaart- verzekeraars haakt af

Archief

De Wet Toezicht Natura-uitvaartverzekeringsbedrijf (WTN) heeft het aantal door de Verzekeringskamer erkende verzekeraars met eenderde doen slinken.

In 1996, toen de WTN van kracht werd, verwachtte de Verzekeringskamer (VK) nog zo’n honderd natura-uitvaartmaatschappijen onder toezicht te krijgen. Uiteindelijk hebben zo’n negentig verzekeraars en verenigingen zich in de loop van dat jaar aangemeld.
Na ruim twee jaar heeft de toezichthouder aan 38 natura-uitvaartverzekeraars een WTN-vergunning verleend. Er zijn nog achttien partijen in afwachting van zo’n vergunning.
Los hiervan zijn er negen natura-uitvaartverzekeraars die over een ruimere WTV-vergunning beschikken; dat zijn NVG, Dela, Amev-Ardanta, Hooghenraed (Huva), Amersfoortse/UKV, Monuta, LPU, Axent en Nivo.
Geschrapt
Liefst 25 uitvaartverenigingen zijn het afgelopen jaar geschrapt uit de VK-lijst met natura-uitvaartverzekeraars. “Zij hadden pro forma een WTN-vergunning aangevraagd, maar vallen met minder dan drieduizend verzekerden niet onder de WTN”, aldus woordvoerder Kees Verhagen.
De Laatste Eer uit Roden heeft zelf zijn WTN-aanvraag ingetrokken, terwijl acht partijen hun portefeuille hebben overgedragen aan een andere partij. Dat zijn: Pantheon (naar Nuva), ABVM (Nuva), DVZ (Achmea), DEL Assen (Amev-Ardanta), Coöperatie PC (Later Amsterdam), Onderlingehulp (Amev-Ardanta), PCU Eindhoven (Nuva) en Kloppersingel (Monuta).
In het jongste overzicht van de VK ontbreekt de Onderlinge Begrafenis- en Crematievereniging Spekholzerheide uit Kerkrade in de lijst van uitvaartverzekeraars. Dat is een fout, want Spekholzerheide heeft volgens de VK al in mei 1998 een WTN-vergunning gekregen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.