nieuws

Duitsers gericht op zekerheid en sparen voor toekomst

Archief

Voor 85% van de Duitsers is de oudedagsvoorziening het meest aantrekkelijke spaardoel

Toch legt zon 40% van de burgers hiervoor maandelijks niets opzij, blijkt uit een onderzoek van het Duitse Sparkassen- en Giroverband. Van de ondervraagden acht 13% zichzelf niet in staat zelfstandig een oudedagsvoorziening te regelen. Bij de mensen die wél een regeling treffen, zijn aandelen niet langer in trek; ondanks een positieve beursontwikkeling is slechts 7% van plan aandelen te kopen. Bij particuliere investeerders staat zekerheid op de eerste plaats. Het spaarboekje staat met 21% bovenaan, gevolgd met 17% door de eigen woning en een lijfrenteverzekering met 12%. De mogelijkheden van een bouwspaarcontract, een tweede huis in het buitenland en een regeling via het werk, worden elk met 10% genoemd. Ook blijkt uit cijfers dat Duitsers tegenwoordig weer meer sparen. In het eerste halfjaar van 2005 is er in totaal € 78,6 mld gespaard, wat een stijging van 4% betekent ten opzichte van dezelfde periode in 2004. Het spaarquotum steeg in het eerste halfjaar van 2005 tot 10,6%. In 2004 werd 10,4% van het beschikbare inkomen opzij gezet en in 2000 slechts 9,2%. Aan het begin van de jaren 90 bedroeg dit meer dan 12%.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.