nieuws

Brutosalaris verplicht bij FDN

Archief

Voor het vaststellen van de leencapaciteit gaat het Financierings Data Netwerk (FDN) voortaan uit van het bruto-inkomen.

Achtergrond voor deze wijziging – tot 1 mei werd het nettosalaris gehanteerd – vormen de wettelijke veranderingen die per 1 januari zijn ingegaan. “In veel gevallen blijft, bij een gelijkblijvend brutomaandinkomen, na aftrek van alle relevante minderingen een gewijzigd nettomaandinkomen over ten opzichte van 2005 en de jaren daarvoor. Nu er zich aanzienlijke verschillen kunnen voordoen in het resulterende netto-inkomen kan de interpretatie van het netto-inkomen per financieringsmaatschappij uiteenlopen.” Met de omschakeling naar brutosalaris – in samenspraak met de vereniging van financiers VFN – wil FDN eenduidigheid in de interpretatie van inkomensgegevens bereiken.
In alle FDN-kredietaanvragen moet nu dus het bruto-inkomen ingevuld worden. “Dit geldt voor alle elektronische aanvragen uit adviespakketten als bijvoorbeeld Maex, CKS en Aska.” Mocht een adviesapplicatie nog niet zijn aangepast aan de nieuwe situatie, dan kan worden gebeld met FDN Beheer, tel. 020-550.37.50.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.