nieuws

Bijsluiter is feitelijk insluiter

Archief

Het pleidooi van beroepsaansprakelijkheidsverzekeraar Bavam bij het intermediair om de vingers niet te branden aan de financiële bijsluiter (zie AM 8, pag. 4) is feitelijk overbodig.

Volgens het Verbond van Verzekeraars kan er niks misgaan. De tekst van de bijsluiter wordt bij verzekeraars ingebouwd in de offerteprogrammatuur, zodat de consument de betreffende informatie automatisch ontvangt. De term bijsluiter zette de Bavam op het verkeerde been, het is in de praktijk een ‘insluiter’.
Oorspronkelijk zou de toelichtende tekst bij complexe verzekeringsproducten de benaming ‘productleeswijzer’ krijgen, vervolgens werd dat ‘kernpuntendocument’ en uiteindelijk ‘financiële bijsluiter’. Bij een bijsluiter heeft bijna 100% van de bevolking het beeld van een los document en zullen velen in eerste instantie denken aan de bijsluiter bij medicijnen.
Minister Zalm gaf begin februari dit jaar nog de volgende motivering van de benaming: “Tegenwoordig koopt de consument complexe financiële producten, zoals aandelenlease- of beleggingshypotheken. De risico’s en onzekerheden daarvan zijn vaak groot, en dus moet de consument daarover goed – en veel uitgebreider – worden geïnformeerd dan vroeger. Zo is de term ‘Financiële bijsluiter’ ontstaan: je moet de bijwerkingen kennen”.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.