nieuws

Beschikbare-premieregeling wint langzaam terrein

Archief

De beschikbare-premieregeling wint langzaam aan populariteit bij pensioenfondsen. Volgens de jongste ‘Pensioenmonitor’ van de Verzekeringskamer beschikte eind 1995 1,7% van de 1.052 pensioenfondsen over zo’n regeling.

Eind 1994 lag dat percentage nog op 1,6, maar toen werden 939 pensioenfondsen geteld. Een beschikbare-premieregeling was eind 1995 van toepassing op 0,2% van de 4,4 miljoen actieve deelnemers aan een pensioenfonds. Eind 1994 had 0,3% van de toen 4,1 miljoen actieve deelnemers een beschikbare-premieregeling.
Volgens de Pensioenmonitor is 70,1% (71,0%) van de pensioenfondsregelingen een soort eindloonregeling. Het gaat hierbij om 74,6% (76,4%) van de actieve deelnemers. Het aandeel middelloonregelingen is licht gegroeid naar 14,7% (14,5%) van de pensioenfondsen: van toepassing op 23,4% (21,5%) van de actieve deelnemers.
Volgens de Verzekeringskamer had 43,8% (42,4%) van de fondsen de pensioenverzekering volledig herverzekerd. In aantal deelnemers is dat 6,3% (6,2%). Verdeeld naar type pensioenfonds is 46,5% (45,4%) van de 952 ondernemingspensioenfondsen volledig herverzekerd. Voor de 67 verplichte bedrijfspensioenfondsen is dat 14,9% (15,9%), voor de 15 niet-verplichte bedrijfspensioenfondsen 40,0% (21,4%), en voor de 11 beroepspensioenfondsen 18,2% (18,2%).
VK-studies
De ‘Pensioenmonitor, stand van zaken eind 1995, niet-financiële gegevens aanvullende collectieve pensioenen’ is deel 9 uit de studiereeks van de Verzekeringskamer.
De Pensioenmonitor van 1994 was deel 1. In de laatste dagen van vorig jaar verschenen nog drie delen uit deze studiereeks van de Verzekeringskamer: deel 7 ‘Rekenen op pensioen, een prognosemodel voor de pensioenfondsensector’, deel 8 ‘Toezicht op het beleggingsbeleid van pensioenfondsen en verzekeraars: de rol van de Verzekeringskamer’, en deel 10 ‘Rapport van de Werkgroep opvangregeling’.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.