nieuws

Bedrijfsnamen in hoofdletters (2)

Archief

“Waarom schrijven we Aegon in hoofdletters? Dat is niet om op te vallen, zoals AM ( in AM 23, 2005) suggereert, maar omdat die hoofdletters één voor één ergens voor staan. De besturen van fusiepartners AGO en Ennia bogen zich in 1983 over de nieuwe naam voor hun fusiebedrijf. Ze kozen voor AEGON.

Dat gebeurde niet zomaar. Op tafel lagen de namen van de belangrijkste rechtsvoorgangers:

  • -Algemeene Friesche (1844); 
  • -Eerste Nederlandsche (1882); 
  • -Groot-Noordhollandsche (1845); 
  • -Olveh (1879); 
  • -Nillmij (1859). 

Overigens waren Algemeene Friesche, Groot-Noordhollandsche en Olveh in 1968 al gefuseerd tot AGO; Eerste Nederlandsche en Nillmij vormden in 1969 Ennia.
Ook enkele letters van die twee bedrijfsnamen vormen gecombineerd AEGON. Dit verklaart waarom Aegon hoofdletters staat geschreven, de individuele hoofdletters staan nog steeds voor onze voorgangers. Wij schrijven journalisten dus niets voor, maar hopen wel dat journalisten de juiste achtergrond begrijpen van een schrijfwijze.”
Jan Driessen, directeur Communicatie Aegon Nederland
Naschrift redactie AM: Dank voor de historische verklaring. Duidelijk mag zijn, dat het voor journalisten in de praktijk onwerkbaar is om op die manier met de schrijfwijze van bedrijfsnamen om te gaan.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.