nieuws

Arbeidsvoorwaarde pensioen belangrijk

Archief

Een goede pensioenregeling wordt door jonge, hoog opgeleide werknemers gezien als de belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Rotterdamse bureau Blauw onder negenhonderd hbo’ers en wo’ers, in de leeftijd van 25 tot 35 jaar en werkzaam in of met ambities tot de technische, financiële, commerciële en IT-branche. Ruim eenderde (36%) van de ondervraagden noemde de pensioenregeling als belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde.
De spaarloonregeling bezet met 14% van de stemmen een vijfde plaats. De op één na belangrijkste voorwaarde is de (lease-)auto van de zaak (27%); daarna volgen opleidingen/cursussen (23%) en de vakantieregeling (17%).
De reden om voor een baan te kiezen wordt volgens 30% vooral ingegeven door het feit of een functie interessant is. Andere top-5 motieven zijn: carrièremogelijkheden (16%), ontplooiingsmogelijkheden (15%), afwisselend werk (12%) en salarishoogte/uitdagend werk (9%).

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.