nieuws

‘AOW-hiaat bij 84% onbekend’

Archief

Het AOW-hiaat, het gevolg van het individualiseren van AOW-uitkeringen in 2015, is bij 84% van de Nederlanders niet bekend.

Dat concludeert onderzoeksbureau Nipo, na een opdracht van verzekeraar Generali. In 2015 vervalt de partnertoeslag op een AOW-uitkering. Mensen met een jongere partner moeten het dan dus met een zelfstandige AOW-uitkering (50%) doen; de AOW-uitkering wordt pas twee keer 50% als de partner 65 wordt. Op jaarbasis kan dit een gat van zo’n ( 15.000 opleveren, ten opzichte van de huidige situatie: het AOW-hiaat.
Nipo deed haar onderzoek onder mensen van twintig tot en met vijftig jaar met een (huwelijks)partner. Ruim vier op de vijf blijkt geen weet te hebben van het AOW-hiaat. Terwijl 74% denkt dat de jongste partner geen inkomen meer heeft als de oudste 65 jaar wordt.
Van de ondervraagde huishoudens is 45% van plan het AOW-hiaat geheel of gedeeltelijk aan te vullen. Dat zeggen zij onder meer omdat 78% de uitkering sowieso te laag vindt en omdat 55% verwacht dat de uitkering op hun pensioendatum nog lager is dan nu. Ten slotte vindt 83% dat de overheid meer voorlichting moet geven over de AOW en het AOW-hiaat.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.