nieuws

Amev-koopsom lijdt onder hoge optieprijs

Archief

Amev heeft de Fundex-koopsom ’98 gelanceerd, opvolger van de Fundex-koopsom ’97. Onder druk van de torenhoge optieprijzen is flink geschroefd aan de bonus, de kosten en het eindkapitaal.

De Fundex-koopsom is gerelateerd aan de AEX. Het rendement van de lijfrenteverzekering is afhankelijk van de stijging van de beursindex. Bovenop die stijging geeft Amev een bonus van 25% (looptijd vijftien jaar) of 5% (looptijd tien jaar).
Die bonus is aanzienlijk minder dan vorig jaar, toen nog een ‘winstversneller’ van 45% werd geboden. “Om dit product aan te kunnen bieden, moeten wij opties kopen en die zijn momenteel gigantisch duur”, zo luidt de Amev-verklaring.
Lagere provisie
Om de koopsomstorter toch een behoorlijk rendement te bieden, is bezuinigd op de kosten van het product. De provisie is verlaagd van 7% naar 5%. Mede daardoor komt de kosteninhouding op de inleg op 10%, liefst 7% minder dan vorig jaar. Overigens communiceerde Amev vorig jaar nog een kostenniveau van 12,5% tegen de – naar nu blijkt – werkelijke 17%.
De garantie van 90% van de inleg op de einddatum of bij eerder overlijden blijft overeind. De zogeheten ‘winstbescherming’ in het laatste jaar – dat betekent dat in het slotjaar de gemiddelde AEX-koers wordt aangehouden – is vervallen.
Eindkapitaal
Bij een koopsomstorting van f 11.678 levert de Fundex-koopsom ’98 bij een looptijd van vijftien jaar en een gemiddelde AEX-stijging van 10% een eindkapitaal op van f 52.252. De Fundex-koopsom ’97 leverde in ditzelfde voorbeeld vorig jaar – storting f 11.516 – drieduizend gulden meer op.
In voorgaande jaren boden ook Ohra en Zwitserleven dergelijke AEX-gebonden koopsommen aan, met bonussen van respectievelijk 35% en 40%. Eind vorig jaar kwam De Goudse nog met de AEXcellent Koopsom, waaraan een bonus van 50% gekoppeld was. Bij een storting van f 11.678 (looptijd 15 jaar, gemiddelde stijging 10%) leverde die koopsom f 58.294 op.
Scherpste aanbieding
Amev wijst erop dat zijn aanbieding momenteel veruit de scherpste is. “Vergelijkbare index-gelinkte koopsompolissen bieden lagere kapitalen dan wij. Voor het intermediair is dit een uitstekende aanbieding.” De Fundex-koopsom van Amev is tot 17 april verkrijgbaar.
Onder de naam BeursProfijtKoopsom biedt VSB Bank momenteel een vergelijkbaar product aan als Fortis-zuster Amev. VSB biedt na vijftien jaar echter een bonus van 20% op de AEX-stijging. Reden voor de iets lagere bonus is dat VSB in het laatste jaar nog wel de zogeheten ‘winstbeschermer’ biedt. VSB houdt van de koopsom ongeveer 10% aan kosten in, afhankelijk van de looptijd.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.