nieuws

Subprimecrisis in Nederland

Archief

De Nederlandse hypotheekmarkt kende kortstondig enkele aanbieders van subprime hypotheken: woonkredieten voor buitengewone risico’s, zoals mensen met een BKR-notering of een variabel inkomen. Onder invloed van de kredietcrisis verdwenen zij dit jaar één voor één van het toneel.

 

Het bal werd in maart geopend door GMAC Hypotheken. ‘Acceptatiestop bij GMAC’ was op 13 maart te lezen op de website van AssurantieMagazine (www.amweb.nl). De dochter van het aan autoconcern General Motors gerelateerde Amerikaanse GMAC ResCap financierde nieuwe verstrekkingen door de doorverkoop (securitisatie) van reeds gesloten hypotheken. Die markt viel door de hypotheekcrisis in de Verenigde Staten stil, zodat geen geld meer kon worden aangetrokken voor nieuwe klanten.

 

  &nbspGMAC richtte zich zeker niet alleen op bijzondere hypotheekrisico’s en had daardoor in zeven jaar tijd een portefeuille met 50.000 klanten opgebouwd. Het aandeel op de hypotheekmarkt was in 2007 nog 3%.

 

Geen werk meer

‘Ook Hypotrust verlaat subprime hypotheekmarkt’, meldde AM 9, begin mei van dit jaar. De Hypotrust CoulanceHypotheek, voor mensen met een lichte BKR-notering, was vanaf 1 mei niet meer beschikbaar. Een zoektocht naar een nieuwe geldverstrekker slaagde niet.

 

  &nbspELQ Hypotheken, naast Sparck dan nog de enig overgebleven partij op de markt voor bijzondere hypotheken, zet eind mei het mes in de organisatie. Voor veertig van de honderd medewerkers is er per direct geen werk meer. De acceptatiecriteria waren eerder al flink opgeschroefd. Het blijken voorbodes van slechter nieuws.

 

  &nbspAmper een week later stopt Sparck per direct met het behandelen van nieuwe hypotheekaanvragen. De bestaande funder Citigroup is afgehaakt en een zoektocht naar nieuwe financieringspartners blijft vruchteloos. Sparck was in 2007 nog goed voor een hypotheekproductie van _ 200 mln en telde 1.300 klanten.

 

Lehman Brothers

Gelijktijdig met het dichtdraaien van de geldkraan door Sparck liet Lehman Brothers al weten serieus na te denken over de toekomst van de Nederlandse dochter ELQ. Medio september volgt in AM 17 het antwoord: ELQ moet op last van Lehman, op dat moment zelf nog in surseance van betaling, de verstrekking staken. Daarmee verdwijnt de eerste en tevens laatst overgebleven aanbieder van hypotheken voor mensen met een afwijkend risico. In de vier jaar aanwezigheid in ons land zette ELQ voor ruim _ 1 mld aan hypotheken uit. In 2007 werden nog 3.300 klanten verwelkomd.

 

Reageer op dit artikel