nieuws

Staat steunt vooral verzekeraar Reaal

Archief

SNS Reaal heeft zijn kernkapitaal met _ 1,25 mld verhoogd, deels door een lening van de Stichting Beheer SNS Reaal maar ook door een lening van _ 750 mln van de Nederlandse staat. Van dat geld gaat _ 775 mln naar Reaal Verzekeringen, die de solvabiliteit daarmee naar 200% tilt.

 

Die solvabiliteit zou in het derde kwartaal tot ongeveer 160% zijn gedaald. Op 1 januari 2009 zou de marge op zo’n 200% moeten liggen. SNS Reaal zegt daarbij rekening te houden met de compensatie voor houders van een beleggingsverzekering. Over de hoogte daarvan wordt sinds kort onderhandeld met de Stichting Woekerpolis Claim en Stichting Verliespolis, die klagende polishouders vertegenwoordigen. Dat die gesprekken lang op zich hebben laten wachten, ligt volgens de verzekeraar aan het capaciteitstekort bij de stichtingen. "We moesten nummertjes trekken en wij hadden een hoog nummer", aldus bestuurder Ronald Latenstein van Voorst.

 

Extra zekerheid

SNS Reaal denkt met de kapitaalverhoging klanten "extra zekerheid" te bieden. Toezichthouder DNB zegt in een toelichting dat SNS Reaal "met deze kapitaalversterking een gezonde en goed geleide bankverzekeraar met een robuuste kapitaalbuffer blijft". Volgens de Stichting Beheer SNS Reaal "hebben uitzonderlijke marktomstandigheden geleid tot hogere kapitaalvereisten".

 

  &nbspVolgens Latenstein van Voorst kan "een lange discussie worden gehouden over de vraag of de injectie voor het verzekeringsbedrijf noodzakelijk is". Die keuze is positief uitgevallen, omdat SNS Reaal kwetsbaarder is geworden voor schommelingen op de financiële markten en om zekerheid te bieden aan klanten. Dat is vooral van belang voor bedrijven die hun pensioenvoorziening bij SNS Reaal hebben ondergebracht of dat willen doen.

 

Voorwaarden

De Staat der Nederlanden wordt voor _ 750 mln eigenaar van zogeheten securities, die vergelijkbaar zijn met aandelen. Het rendement daarop zal ten hoogste 8,5% zijn. SNS Reaal kan ervoor kiezen de securities tegen 150 % van de uitgifteprijs contant terug te betalen of na drie jaar om te zetten in gewone aandelen. De Stichting Beheer SNS Reaal rekent een lagere couponrente en een lagere terugkoopprijs.

 

  &nbspIn ruil voor de lening zal de Staat twee commissarissen leveren, die een goedkeuringsrecht krijgen op belangrijke beslissingen zoals substantiële overnames en investeringen, verhoging of verlaging van het uitstaande kapitaal en veranderingen in het beloningsbeleid. Over 2008 doen de leden van de daad van bestuur van SNS Reaal afstand van hun bonussen.

 

Verlies Schade

De bankverzekeraar zegt zijn marktaandelen sparen, hypotheken en levensverzekeringen in het derde kwartaal van dit jaar te hebben vergroot. Het resultaat van de levensverzekeraar pakte door de beleggingen negatief uit, terwijl het schadebedrijf in de min terecht is gekomen door een hogere schadelast bij vooral auto- en brandverzekeringen. De premieomzet Leven bleef gelijk, afgezien van de integratie van AXA en Zwitserleven. Bij Schade was sprake van autonome groei.

 

  &nbspSNS Reaal leed als geheel in het derde kwartaal een verlies van _ 88 mln. Na drie kwartalen resteert nog een winst van _ 138 mln.

 

Reageer op dit artikel