nieuws

London zet de toon met verhoging autopremies

Archief

De geluiden worden steeds luider dat diverse autoverzekeraars hun resultaat over 2008 met een rode pen moeten gaan schrijven. Meer en hogere schades en het uitblijven van beleggingsinkomsten lijken de trend van almaar dalende premies te gaan keren. London, de vijfde autoverzekeraar van het land, is de eerste die een substantiële premieverhoging aankondigt.

In de prolongatiebrieven voor januari 2009 heeft London de aanpassing van de tarieven bekendgemaakt. De wijziging pakt voor elke verzekerde anders uit, zegt hoofd Verkoop Peter Oskam. "Ons tarief bestaat uit zo'n dertig aspecten en een aantal daarvan stellen we bij." Over de hele portefeuille komt dat neer op een gemiddelde premieverhoging van 5%.
 
   Concerngenoot Allianz laat desgevraagd weten geen besluit te hebben genomen over een eventuele tariefaanpassing per 1 januari volgend jaar. "Zodra er wijzigingen zijn, informeren we de markt." Soortgelijke geluiden zijn ook te horen bij Nationale-Nederlanden, Aegon, Univé en Delta Lloyd, hoewel online verzekeraar Nationale Autoverzekering, onderdeel van de Delta Lloyd-groep, al wel is overgegaan tot verhoging van de premies voor jongeren.
 
   Het Achmea-concern (inclusief Interpolis goed voor ruim een kwart van de markt in motorrijtuigenverzekeringen) laat bij monde van directeur Directe Distributie Chris Schonewille weten dat de marges voor autoverzekeringen inderdaad fors lager zijn geworden. "Het ligt dus voor de hand dat de markt in het komend jaar correcties doorvoert. Achmea is marktleider op het gebied van autoverzekeringen en wij zullen waar mogelijk de prijs van onze producten adequaat afstemmen op het feitelijke risico. Uiteraard zullen we daarbij goed letten op de ontwikkelingen en mogelijkheden in de markt."
 
   Fortis ASR erkent eveneens dat het resultaat onder druk staat. "Rond de jaarwisseling nemen we een besluit over een eventuele tariefaanpassing", zegt directievoorzitter Roeland van Vledder.
 
Verlies
De directie van Unigarant heeft afgelopen maandag vergaderd over een eventuele premieverhoging. Bij het ter perse gaan van dit nummer was de uitkomst daarvan nog niet bekend. Eerder zei een woordvoerder van Unigarant over de toenemende druk op de resultaten: "Je kunt er ook voor kiezen om verlies in te calculeren."
 
Ondergrens
Eind oktober kondigde Independer al aan dat de ondergrens van de autoverzekeringspremies bereikt leek te zijn en dat deze voor het eerst in twee jaar vier maanden achtereen licht gestegen of stabiel waren gebleven.
 
   Kort daarop, op 1 november, besloot Klaverblad de tarieven voor de Royaal-autoverzekering naar boven 'aan te passen'. "Dat heeft niets met de kredietcrisis te maken en een sterke winstdaling is evenmin aan de orde", aldus directeur Richard van der Hart. "Hoewel we ook geen bakken winst maken. Het product is eenvoudigweg té aantrekkelijk en de productie mocht best wel wat naar beneden."

Reageer op dit artikel