nieuws

‘Laat overheid AFM-nota betalen’

Archief

"Overheidsmaatregelen zijn wenselijk om de economische positie van financieel dienstverleners te beschermen." Dat zegt D&O met een blik op de huidige crisis. Het adviesbureau doet onder meer de suggestie dat de overheid de kosten voor het toezicht door de AFM betaalt.

 

Het pleidooi volgt op het bekend worden van de stijging van het basisbedrag voor het doorlopende AFM-toezicht met 37% van _ 900 naar _ 1.229 (exclusief BTW). "De politiek zou, als compensatie voor alle extra lasten waarmee de sector wordt geconfronteerd, kunnen besluiten de jaarlijkse toezichtkosten van de AFM voor 2009 eenmalig voor rekening van de centrale overheid te laten komen", vindt D&O-directeur Jurjen Oosterbaan.

 

  &nbspAls alternatief wijst D&O nog op de optie om assurantiekantoren zonder renteopslag in termijnen te laten betalen. Dat zou volgens het bureau in Hoevelaken nodig zijn, omdat "veel financieel dienstverleners het zwaar hebben" door aanzienlijke lastenstijgingen, gedaalde inkomsten uit hypotheken en levensverzekeringen en het vervallen van bonussen.

 

Kwartje valt

  &nbspNiels Mourits, directeur van de NVA, is het eens met het pleidooi van D&O. "Wij hebben afgelopen zomer, toen de verhoging van de AFM-kosten al bekend werd, al fel gereageerd. Maar kennelijk valt het kwartje nu pas. De verhoging is iets lager uitgevallen dan in de zomer voorspeld maar nog altijd buiten proportie. Ook wij vinden dat de overheid meer kan bijdragen van de toezichtskosten dan de huidige 24% die ze nu betaalt."

 

  &nbspDe verontwaardiging onder het intermediair over de verhoging van de AFM-bijdrage begrijpt Mourits wel. "De markt is niet prettig. ’t Gaat niet lekker. Tel daar de verhoogde druk op de beloningen en de toenemende kosten bij op. Ja, dan valt zo’n verhoging niet lekker."

 

Bonussen 2008

  &nbspIn de nieuwsbrief "Ook steun voor financieel dienstverleners noodzakelijk" vraagt D&O wil verder om de wettelijke verdeling tussen afsluitprovisie en doorlopende provisie te laten vervallen. Het adviesbureau vindt voorts dat er duidelijkheid moet komen over de vraag of bonussen over 2008 nog wel in 2009 mogen worden uitgekeerd. "Hoewel dit niet meer dan vanzelfsprekend lijkt, blijkt hier in de markt onduidelijkheid over te bestaan."

 

Reageer op dit artikel