nieuws

Kostenstijging AFM komt hard aan

Archief

De verhoging van de toezichtskosten door de AFM is keihard aangekomen bij het intermediair. Dit jaar stijgt het basisbedrag voor doorlopend toezicht met 37% van _ 900 naar _ 1.229 (exclusief btw). NBVA en NVA vinden de kostenstijging ‘onverantwoord’; andere organisaties hanteren termen als ‘pure diefstal’ en ‘zakkenvullers’.

 

De kosten van de toezichthouder zijn de laatste jaren met raketsnelheid gestegen. Ten tijde van het SER-register betaalde een tussenpersoon nog slechts _ 27,50 voor de Wabb-registratie; de kosten voor een vergunning zijn gestegen van _ 340 in 2006 via _ 700 in 2007 naar _ 1.460 in 2008. "Door al die kostenstijgingen is de AFM in de ogen van de tussenpersonen zo’n beetje de grote boze wolf van de branche geworden. Iedere euro die zij moeten afdragen, is er in hun ogen één te veel", zegt voorzitter Willem Haasnoot van de Federatie van Assurantieclubs.

 

  &nbspOok NBVA en NVA hebben inmiddels de noodklok geluid. "De nieuwe tarieven van de toezichthouders zijn buiten proportie en leggen een onverantwoorde claim op de leden", aldus de organisaties. "Aan de kostenstijging van de AFM moet een halt worden toegeroepen, ook al omdat deze verhoging niet meer uit te leggen is aan de leden, waardoor de acceptatiegraad van het toezicht en de verdere regelgeving onder druk komen te staan."

 

Korting bij STFD

  &nbspDe kostenstijging van 37% geldt voor een eenmanskantoor. Voor grotere kantoren komt daar tot twintig werknemers _ 203,24 per fte bij en vanaf 21 werknemers is dat _ 184,33 per fte.

 

  &nbspInclusief de korting van de Stichting Financiële Dienstverlening (STFD) betalen kantoren in 2008, inclusief btw, _ 827 (600) en _ 160,70 (146,52) per fte vanaf 21 medewerkers. "Een gemiddeld kantoor met twee werknemers gaat met STFD-korting straks _ 987,70 betalen in plaats van _ 695 in 2007", aldus Ellen van Koczian van de STFD.

 

  &nbspDe AFM-vergunningaanvraag, gaat met STFD-korting naar _ 725 en de betrouwbaarheidstoets van de beleidsbepaler gaat _ 700 kosten. Voor de deskundigheidstoets van de beleidsbepaler wordt _ 330 in rekening gebracht.

 

Murw

"De zeer forse stijging in aanmerking genomen, valt bij ons het aantal reacties nog mee", zegt voorzitter Henk Doorneweerd van de Federatie van Koepelorganisatie s (FKO). "Ik heb het idee dat het intermediair door al die kostenstijgingen intussen redelijk murw is."

 

  &nbspOok bij Inversam in Maastricht, een tussenpersonenorganisatie die de ‘echte intermediairverzekeraars’ promoot, komen diverse reacties van verontwaardigde tussenpersonen binnen die de verhoging van de toezichtskosten buiten alle proporties vinden. "Wij kunnen daar niets mee", zegt initiatienemer Ed Creemers van Inversam, die zelf ook tussenpersoon is. "Wij zijn geen belangenbehartiger en willen NBVA en NVA ook niet voor de voeten lopen. Maar ik ben zelf tussenpersoon en snap die mensen heel goed."

 

  &nbspNBVA en NVA vinden dat de overheid een groter deel van de toezichtskosten voor haar rekening moet nemen. "Hoe redelijk is het nog om onze leden te laten betalen om de AFM de rotte appels uit de markt te halen?", vinden zij.

 

Reageer op dit artikel