nieuws

Kappelle wil knip in aankoop pensioen met beleggingsgeld

Archief

Bijzonder hoogleraar Fiscaal Pensioenrecht en Aegon-directeur Herman Kappelle vindt dat werknemers die in deze magere beleggingstijden een pensioenuitkering moeten aankopen, geholpen moeten worden door eerst de mogelijkheid te krijgen alleen kapitaal te steken in de eerste vijf jaar.

 

De kredietcrisis is een stevige domper voor oudere werknemers die op het punt staan een pensioenuitkering aan te kopen met zelf opgebouwd beleggingsvermogen. "Door de gedaalde aandelenkoersen én de gedaalde rente pakt de levenslange pensioenuitkering die zij nu aankopen, fors lager uit dan onder normale marktomstandigheden het geval zou zijn geweest." Daarom wil Kappelle een ‘knip’: eerst het pensioen voor de eerste vijf jaar aankopen en daarna de rest. VVD-Kamerlid Stef Blok wil hierover vragen gaan stellen aan minister Donner van Sociale Zaken.

 

  &nbspNaast een geslonken beleggingskapitaal heeft de aanstaande pensionaris te maken met een lagere uitkering als gevolg van de lagere rentestand. "De pech werkt levenslang door", aldus Kappelle. "Het is niet zo dat als de economie zich herstelt, de pensioenuitkering weer stijgt. Eenmaal aangekocht, staat de hoogte vast." Het plan om de rest van de pensioenuitkeringen na vijf jaar aan te kopen, biedt vanzelfsprekend alleen een oplossing als de beurskoersen in die tijd weer zijn gestegen.

 

Reageer op dit artikel