nieuws

Intern tuchtrecht van taxateurs stelt volgens NHG niets voor

Archief

Het tuchtrecht van de vier brancheverenigingen van taxateurs (NVM, VBO, LMV en RVT) stelt niets voor. Dat is de conclusie van Karel Schiffer, directeur van het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) op basis van de voorlopige uitkomsten van concrete klachten tegen 58 taxateurs.

 

Door de brancheverenigingen zelf zijn er vorig jaar 144 taxatierapporten van 58 taxateurs als klachtwaardig aangemerkt. Het WEW, verantwoordelijk voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), is tegen deze taxateurs een klachtenprocedure gestart in het kader van het tuchtrecht van de verschillende brancheverenigingen. Als gevolg van deze 144 te hoge taxaties heeft het WEW bij de gedwongen verkoop van de desbetreffende woningen een extra schade geleden van circa _ 4 mln.

 

  &nbspEen jaar na de start van de klachtenprocedures zijn klachten tegen zestien taxateurs gegrond verklaard, 23 zijn er ongegrond verklaard en tegen negentien taxateurs lopen nog klachten. Taxateurs tegen wie één of meer klachten gegrond zijn verklaard, hebben een berisping gekregen.

 

Wassen neus

"Verbijsterend," vindt Schiffer. "De afgelopen jaren is veel tijd en geld besteed aan het aanpakken van foute taxateurs. Het tuchtrecht van de brancheverenigingen blijkt nu een wassen neus. De procedures duren onaanvaardbaar lang en als een klacht uiteindelijk gegrond wordt verklaard, komt de taxateur weg met een waarschuwing. In een aantal gevallen heeft de taxateur een boete van om en nabij de _ 2.500 gekregen. Dat geld moest worden gestort in de kas van de eigen branchevereniging. Wij stonden mooi met lege handen, terwijl wij als WEW de schade hebben geleden." Volgens Schiffer is er nog geen enkele taxateur geroyeerd wegens het opstellen van een dubieuze taxatie.

 

  &nbspOm taxatiefraude te voorkomen, pleitte Schiffer eerder dit jaar voor een centrale registratie van taxaties en een kwaliteitstoets. Volgens Schiffer kan dit alleen worden bereikt als de verschillende belangenorganisaties vrede sluiten "Helaas voeren de vier organisaties nog steeds oorlog."

 

  &nbspSchiffer strijdt ook nog steeds voor de totstandkoming van een garantiefonds dat uitkeert bij aantoonbare schade door foutieve taxatierapporten. Hij vindt dat alleen banken opdracht mogen geven voor een taxatierapport. "Tussenpersonen en huizenkopers, die vaak uit zijn op een zo hoog mogelijke taxatie, worden dan buitenspel gezet. In de praktijk fluisteren intermediairs en huizenkopers taxateurs vaak hogere waarden in. Daar moeten we echt zo snel mogelijk vanaf. Als de brancheverenigingen van taxateurs niet snel tot een branchebrede aanpak komen, moet de overheid ingrijpen."

 

Reageer op dit artikel