nieuws

Intermediair krijgt meer waardering voor dienstverlening verzekeraars

Archief

De waardering van het intermediair voor de dienstverlening van verzekeraars is opnieuw gestegen en nu gemiddeld hoger dan een 7, zo blijkt uit de resultaten van het prestatieonderzoek van DAK, NVA en NBVA. Duizend tussenpersonen gaven hun oordeel.

 

  &nbspDaarvan is ongeveer de helft geen lid van een van de drie intermediairorganisaties. DAK, NVA en NBVA beogen het intermediair met het onderzoek feiten in handen te geven die helpen bij het bepalen van de verzekeraars waarmee zaken worden gedaan. "De tussenpersoon kan zien welke verzekeraars het beste presteren op de aspecten die hij het belangrijkste vindt, afgezet tegen de scores van de aanbieders met wie hij nu zaken doet. Als het intermediair de strijd om de klant wil winnen, kan zij dat alleen met de beste verzekeraars", zo meent het trio.

 

Koning Eenoog

Onder het intermediair kunnen alleen de pensioenverzekeraars op minder waardering dan voorheen rekenen: het rapportcijfer Leven Collectief daalde van 6,53 naar 6,35. Zwitserleven scoorde in deze categorie het beste en volgt daarmee zusterbedrijf Reaal op. "Verrassend", vindt directielid Rolf van Woerkom de onderscheiding. "In de categorie Leven Individueel is ons rapportcijfer gedaald, terwijl we dachten juist daar slagen te hebben gemaakt."

 

  &nbspBijzonder trots is Van Woerkom niet op de eerste plaats. "Ik heb een beetje het gevoel dat Eenoog koning is in het land der blinden." De Amersfoortse is de tweede onder de pensioenverzekeraars, gevolgd door Allianz.

 

Reeksen

In de categorieën Schade en Leven worden bestaande reeksen voortgezet. Noordhollandsche van 1816 (Schade) en Legal & General (Leven Individueel) zijn respectievelijk voor de vijfde en achtste achtereenvolgende keer als beste beoordeeld. Noordhollandsche blijft met het rapportcijfer 8,1 London en Unigarant ruim voor. Legal & General (7,39) weet zich op de voet gevold door Onderlinge ‘s-Gravenhage en Klaverblad.

 

  &nbspONVZ heeft een succesvolle reeks niet kunnen continueren. De affaire rond de mislukte toepassing van de en-blocclausule op de aanvullende polissen heeft ONVZ (7,2) de koppositie onder de ziektekostenverzekeraars gekost. Stad Holland, voor het eerst in de vergelijking opgenomen, strijkt dankzij een 7,7 met de eer. Volgens directeur Theo van Duivenbode is het geheim achter het succes van zijn maatschappij vrij eenvoudig. "Het gaat erom dat je je kunt inleven in de tussenpersoon. Je moet echt van ze houden."

 

Een stuk beter

Een nieuwe categorie in het onderzoek is Inkomen. Generali (7,34) mag zich als eerste de beste inkomensverzekeraar noemen. De voorsprong op Klaverblad (7,24) en Movir (7,16) is gering. Generali-directeur Freek Wansink nam de prijs met een knipoog in ontvangst. "Ik ben in het verleden nogal kritisch geweest over dit onderzoek, maar vind het nu een stuk beter geworden."

 

  &nbspEen extra compliment was er voor uitvaartverzekeraar Monuta, die in geen van de vijf categorieën was ingedeeld en dus ‘buiten mededinging’ in het onderzoek is meegenomen. "Monuta verdient een grote pluim", vindt DAK-voorzitter Bert van der Linden. Monuta scoorde een gewogen rapportcijfer van 7,44.

 

‘Cijfers niet meer om voor te schamen’

Na zeven jaar performance-onderzoek door TNS-Nipo zijn de opdrachtgevers dit jaar in zee gegaan met Gfk. Dit bureau liet tussenpersonen in twee categorieën een oordeel geven over tien verzekeraars op vijf aspecten die hij het meest van belang vindt. De mogelijke aspecten waren: toewijding verzekeraar naar intermediair, kwaliteit claimafhandeling en uitkeringsproces, werking extranet, kennisniveau binnendienst, kwaliteit en foutloosheid offertes en polissen, kwaliteit mutatieproces, snelheid administratief proces, snelheid beantwoording vragen, nakomen van afspraken, kwaliteit intermediaire ondersteuning en prijs/kwaliteitverhouding producten.

 

  &nbspDe beoordelingen van duizend tussenpersonen leveren rapportcijfers op voor verzekeraars. DAK, NVA en NBVA hebben ervoor gekozen die voor het eerst publiekelijk bekend te maken. "Omdat ze niet langer om voor te schamen zijn", aldus NVA-voorzitter Bob Veldhuis. De publicatie blijft overigens beperkt tot de beste tien per categorie. De minst presterende maatschappijen blijven buiten de schijnwerpers.

 

Schade

  &nbsp1 (1) Noordhollandsche van 1816 8,10

 

  &nbsp2 (3) London 7,48

 

  &nbsp3 (2) Unigarant 7,24

 

  &nbsp4 (5) Klaverblad 7,19

 

  &nbsp5 (4) Fortis ASR 7,03

 

  &nbsp6 (16) De Goudse 7,02

 

  &nbsp7 (7) Mondial Assistance 6,99

 

  &nbsp8 (11) Erasmus 6,94

 

  &nbsp9 (20) Aegon 6,92

 

  &nbsp10 (14) Cardif 6,90

 

Leven Individueel

  &nbsp1 (1) Legal & General 7,39

 

  &nbsp2 (2) Onderlinge ‘s-Gravenhage 7,32

 

  &nbsp3 (3) Klaverblad 7,22

 

  &nbsp4 (5) DBV 7,05

 

  &nbsp5 (4) Erasmus 6,99

 

  &nbsp6 (15) Cardif 6,95

 

  &nbsp7 (13) Aegon 6,94

 

  &nbsp8 (8) Reaal 6,94

 

  &nbsp9 (7) Zwitserleven 6,91

 

  &nbsp10 (11) De Goudse 6,86

 

Leven Collectief

  &nbsp1 (2) Zwitserleven 6,70

 

  &nbsp2 (3) De Amersfoortse 6,68

 

  &nbsp3 (-) Allianz Nederland 6,66

 

  &nbsp4 (1) Reaal 6,44

 

  &nbsp5 (-) Generali 6,25

 

  &nbsp6 (-) De Goudse 6,24

 

  &nbsp7 (7) Aegon 6,18

 

  &nbsp8 (6) Nationale-Nederlanden 6,17

 

  &nbsp9 (5) Fortis ASR 6,09

 

  &nbsp10 (-) Avéro Achmea 5,96

 

Ziektekosten

  &nbsp1 (-) Stad Holland 7,70

 

  &nbsp2 (1) ONVZ 7,20

 

  &nbsp3 (2) De Amersfoortse 7,13

 

  &nbsp4 (3) CZ 7,03

 

  &nbsp5 (4) Fortis ASR 6,83

 

  &nbsp6 (6) Delta Lloyd 6,71

 

  &nbsp7 (5) De Goudse 6,65

 

  &nbsp8 (7) Avéro Achmea 6,48

 

  &nbsp9 (8) Menzis 6,19

 

Inkomen

  &nbsp1 Generali 7,34

 

  &nbsp2 Klaverblad 7,24

 

  &nbsp3 Movir 7,16

 

  &nbsp4 De Amersfoortse 7,11

 

  &nbsp5 Reaal 7,02

 

  &nbsp6 De Goudse 7,02

 

  &nbsp7 Fortis ASR 7,01

 

  &nbsp8 Cardif 7,01

 

  &nbsp9 Allianz Nederland 7,01

 

  &nbsp10 Aegon 6,89

 

Reageer op dit artikel