nieuws

‘Huichelaars’ komen winnend uit strijd om bonusprovisies

Archief

In mei sloeg de vlam in de pan van de discussies over bonusprovisies. Het Verbond van Verzekeraars begonnen serieus werk te maken van het voornemen de bonusprovisies uit de wereld te helpen. De intermediaire organisaties waren daar woedend om.

 

De wens bij het Verbond van Verzekeraars tot afschaffing van bonusprovisies was niet geheel nieuw. Halverwege 2007 had toenmalig NN-topman Ludo Wijngaarden bij zijn aantreden als Verbondsvoorzitter dit voornemen al aangekondigd. Maart 2008 herhaalde hij in een interview in AM, dat bij het ministerie van Financiën om een wettelijk verbod zou worden gevraagd.

 

  &nbspIn mei mocht dagblad De Telegraaf, ingefluisterd door het Verbond, optekenen dat tussenpersonen zich over de rug van klanten via een omweg (serviceproviders) met bonussen verrijkten. De NVA en NBVA repten over ‘een verdraaide voorstelling van zaken’, ‘krokodillentranen’, ‘hilarisch’ en ‘huichelachtig’. Het systeem van bonussen was immers uitgevonden door de verzekeraars zelf. Zij hadden zelf inkooporganisaties groot gemaakt door veel kleine tussenpersonen de deur te wijzen.

 

Geen bezuiniging

Een onderzoek van SEO in opdracht van het Verbond én de intermediaire koepels leidt in juni tot uitkomsten die de verzekeraars bevallen. Bonusprovisies worden in het rapport gekwalificeerd als ‘niet inspanningsgericht, niet bestand tegen misselling en niet passend in een duurzame beloningsstructuur’.

 

  &nbspSEO stelt vast dat assurantiekantoren bij afschaffing 14% van hun inkomsten gaan inleveren. Verbondsvoorman Wijngaarden stelt echter dat het afschaffen ervan "geen bezuinigingsoperatie" mag worden.

 

  &nbspIn november debatteert de Tweede Kamer over het onderwerp en kan minister Bos definitief de maatregel afkondigen. Het Verbond is content met het algehele verbod op bonussen. "De consument is de grote winnaar. De nieuwe spelregels zullen van de aanbieders van financiële producten een enorme inspanning vragen, maar uiteindelijk zal iedereen baat hebben bij de fundamentele veranderingen in de beloningsstructuur", aldus het Verbond. Serviceproviders vrezen echter het einde van hun bestaan. Deze en de komende maanden zal duidelijk worden of die vrees terecht is.

 

Reageer op dit artikel