nieuws

Fortis-verzekeraars in de etalage

Archief

De Nederlandse verzekeringsbedrijven van het voormalige Fortis zijn door aandeelhouder de Nederlandse staat in de etalage gezet. Fortis ASR is intussen omgedoopt tot ASR Verzekeringen.

 

De holding Fortis Verzekeringen Nederland is eveneens van naam veranderd en heet voortaan ASR Nederland. Dit verzekeringsconcern omvat naast ASR Verzekeringen nog de maatschappijen De Amersfoortse, Europeesche, Falcon Leven (inclusief Interlloyd) en Ardanta.

 

  &nbspLos van ASR Nederland is er nog de industriële en internationale verzekeraar Fortis Corporare Insurance (FCI). ASR Nederland en FCI zullen, volgens minister van Financiën Wouter Bos, "op een verstandige termijn" worden verkocht. Het besluit om de verzekeraars los te koppelen van de banktak van Fortis en op termijn tot verkoop aan derden over te gaan, is volgens Bos ingegeven door "marktinzichten en consultaties".

 

Naamswijziging

De Nederlandse staat zegt na 2011 geen eigenaar meer te willen zijn van het fusiebedrijf dat ontstaat uit Fortis Bank en ABN Amro Bank. Verkoop van de verzekeringsbedrijven kan veel eerder aan de orde zijn. Dat gaat in overleg met het huidige management (Patrick Coene namens FCI en Jos Baeten en Peer van Harten namens ASR Nederland). Het door het management te bepalen beleid krijgt van minister Bos drie belangrijke uitgangspunten mee: stabiliteit bieden aan klanten en medewerkers, vertrouwen van klanten herwinnen én het behartigen van de belangen van de belastingbetaler.

 

  &nbspVoor FCI hebben zich nog geen kandidaten gemeld. Namens ASR Nederland verwijst woordvoerder Johan van der Schoot op die vraag naar de aandeelhouder. Verkoop van losse onderdelen van ASR Nederland is niet uitgesloten. Van der Schoot: "Voor ons staat voorop dat we een nieuwe fase ingaan. We gaan het bedrijf herpositioneren in de markt." Zo snel als mogelijk wordt de naam Fortis uit alle bedrijfsuitingen gewist.

 

  &nbspFortis Corporate Insurance behoudt daarentegen de huidige naam. "Wij vinden het niet zinvol nu van naam te veranderen, terwijl verkoop binnen afzienbare tijd wellicht opnieuw een naamswijziging noodzakelijk maakt", aldus FCI-woordvoerder Marijke van Balen.

 

  &nbspASR Nederland is met een premieomzet van _ 6,4 mld (in 2007) goed voor een marktaandeel van bijna 9% op de Nederlandse verzekeringsmarkt (inclusief ziektekosten). In schadeverzekeringen (exclusief ziektekosten) is ASR de tweede partij (marktaandeel bijna 17%) na Achmea. In Leven is een marktaandeel van ruim 12% goed voor de zesde positie.

 

  &nbspFCI was vorig jaar goed voor een premieomzet van _ 656 mln, waarvan zo’n _ 400 mln uit Nederland.

 

  &nbspDit bericht heeft in verkorte versie op AM Web gestaan. Door een fout in het productieproces is dit artikel helaas niet in AM 22 verschenen.

 

Reageer op dit artikel