nieuws

Eerste schikkingen ‘woekerpolis’

Archief

In februari gaf Ombudsman Verzekeringen Jan Wolter Wabeke een eerste voorzet in de discussie over de beleggingsverzekeringen, door Tros Radar als ‘woekerpolissen’ bestempeld. Het bleek een vertrekpunt voor de compensatieregelingen van individuele verzekeraars.

 

In maart liet Ombudsman Wabeke opnieuw van zich horen. Hij beloofde houders van een beleggingsverzekering dat zij uiterlijk eind 2009 weten wat voor hen individueel de uitkomst is van de door hem aanbevolen kostenmaximering van 3,5%.

 

Geschikt

In september is Delta Lloyd de eerste verzekeraar die tot een onderhandelingsakkoord komt met de stichtingen Woekerpolisclaim en Verliespolis. De compensatie voor te hoge kosten geldt voor circa 445.000 polissen, grofweg 5% van het totaal aantal beleggingspolissen in ons land. Daarvan zijn er 222.000 gesloten onder Delta Lloyd-label, 38.000 bij Ohra, 10.000 bij Erasmus en 175.000 bij Nationaal Spaarfonds. De regeling kost zeker _ 300 mln, maar kan oplopen omdat polishouders voor de rest van de looptijd nog gecompenseerd moeten gaan worden.

 

  &nbspAegon meldt dezelfde maand nog de kosten voor lopende beleggingsverzekeringen te gaan verlagen. Daarmee is een bedrag gemoeid van _ 140 mln; inclusief aanpassingen uit eerdere jaren heeft Aegon meer dan _ 500 mln uitgetrokken voor polisverbeteringen. Toch zijn de claimende stichtingen niet erg tevreden met het voorstel.

 

  &nbspDat zijn ze wel met de schikking die ING in november treft. De regeling kost _ 365 mln en geldt voor alle 730.000 verzekerden met een beleggingspolis van Postbank Verzekeringen RVS en NN. Die laatste was halverwege het jaar gestopt met de verkoop van beleggingsverzekeringen.

 

Reageer op dit artikel