nieuws

Controverse over donorpolis

Archief

Het initiatief van het Reeuwijkse assurantiekantoor SEZ, dat samen met vier verzekeraars een donorpolis in de markt zet, roept bij de Tweede Kamer, maar ook bij minister Klink en andere zorgverzekeraars vragen op.

 

ASR, Avéro Achmea (via Turien), Menzis, Ohra en bieden een zorgcollectiviteit voor Nederlanders die zich laten registreren als orgaandonor. De verzekeraars hopen hiermee "enkele tienduizenden" verzekerden te bewegen na hun dood organen en weefsel beschikbaar te stellen.

 

  &nbspDe verzekeraars bieden bestaande en nieuwe verzekerden premiekorting als zij zich via donorpolis.nl registreren. De korting verschilt per verzekeraar (4% tot 10% korting op de basisverzekering en 5% tot 12,5% op de aanvullende polissen). Overigens geldt de korting voor iedereen die zich registreert, ook als aangegeven wordt dat men géén donor wil zijn.

 

Naastenliefde

Een meerderheid van de Tweede Kamer (VVD, SP en CDA) ziet echter geen heil in korting op de ziektekostenpremie voor mensen die zijn geregistreerd in het donorregister. Het wordt onkies gevonden om mensen met een financiële prikkel te bewegen een keus te maken over het donorschap. Wel juicht de Tweede Kamer toe dat er wordt meegedacht over het oplossen van het tekort aan donoren.

 

  &nbspZorgverzekeraar CZ vindt dat de naastenliefde in het geding komt. "Wij willen natuurlijk ook dat mensen nadenken over de vraag om donor te zijn, we trekken van leer tegen commerciële handel in organen. We ondersteunen initiatieven zoals een onlangs opgerichte vereniging van nierdonoren die wil stimuleren dat meer mensen bij leven een nier afstaan, maar we gaan mensen geen korting op de premie geven als ze donor worden of zijn", aldus een verklaring van CZ.

 

  &nbspVolgens de verzekeraar is dat principieel. "We vinden dat je geen commercieel gewin moet halen uit een maatschappelijk probleem. We vinden ook dat mensen donor moeten worden uit naastenliefde en niet voor een premiekorting."

 

  &nbspOok Uvit heeft er voor gekozen niet mee te doen aan het initiatief rondom de donorpolis. "Orgaandonatie is een ethisch vraagstuk en onderwerp van politiek en maatschappelijk debat. Tot nu toe heeft de overheid er altijd bewust voor gekozen om mensen niet met negatieve prikkels te stimuleren orgaandonor te worden. Dit initiatief is wel zo uit te leggen; wanneer je geen orgaandonor wordt, betaal je mogelijk meer premie."

 

  &nbspMinister Klink wil uitzoeken of er juridisch haken en ogen zitten aan de donorpolis.

 

Reageer op dit artikel