nieuws

Consumentenbond hekelt koppelverkoop zorgverzekeraars

Archief

De Consumentenbond hekelt de koppelverkoop die zorgverzekeraars hanteren. Onderzoek van de bond wijst uit dat het bij negentien verzekeraars sowieso niet mogelijk is om apart een uitgebreide aanvullende verzekering te sluiten zonder basisverzekering. “Dat ondermijnt de marktwerking in de zorg”, aldus de bond.

Consumentenbond hekelt koppelverkoop zorgverzekeraars

De Consumentenbond heeft het onderzoek toegespitst op de meest uitgebreide pakketten. "Daar is het namelijk het meest aantrekkelijk." De bond onderzocht niet of er bij consumenten behoefte bestaat om bij twee verzekeraars een zorgpolis te sluiten. "Het merendeel weet het niet." Het is niet de eerste keer dat de bond dit probleem aankaart. Eerder al gaf minister Klink (Volksgezondheid) nul op het rekest en ook toezichthoiuder NZA kan weinig uitrichten. "Strikt genomen overtreden de verzekeraars geen wetten of regels, maar het spoort niet met het centrale uitgangspunt van de zorgverzekeringswet: mobiliteit en keuzevrijheid." Positieve uitzonderingen zijn Agis, Azivo, ASR, PNO Ziektekosten, Pro Life, Trias, VGZ en Zorg en Zekerheid waar zonder premieverhoging een losse aanvullende polis kan worden gesloten. Om de koppelverkoop toch weer aan de kaak te stellen, richt de bond zich nu tot de Tweede Kamer en mededingsautoriteit NMA.
Achmea laat weten dat het wel degelijk mogelijk is om losse aanvullende zorgpolissen te sluiten, "maar wij raden het mensen af om de administratieve rompslomp die het voor hen met zich meebrengt. Als de klant toch een losse aanvullende verzekering wil, is dat wel mogelijk. Hiervoor is geen toeslag op de premie van toepassing.Het onderzoek van de consumentenbond is op dat punt onjuist", aldus een woordvoerder.

Reageer op dit artikel