nieuws

Bijdragen gemoedsbezwaarden volgend jaar met 14 % verlaagd

Archief

Automobilisten die zich wegens gemoedsbezwaren niet voor wettelijke aansprakelijkheid willen verzekeren, dienen volgend jaar voor een vrijstellingsbewijs _ 82,50 te betalen, 14% minder dan de bijdrage voor 2008.

 

Ook gemoedsbezwaarde bezitters van bestelauto’s, autobussen, vrachtauto’s en trekkers en de daarbij behorende opleggers en aanhangwagens betalen volgend jaar een bijdrage van _ 82,50. Voor de overige aanhangwagens, bromfietsen, scooters, motoren en landbouwwerktuigen moet _ 27,50 worden neergeteld voor een vrijstellingsbewijs.

 

  &nbspDeze bijdragen worden gestort in het Fonds Middelen Gemoedsbezwaarden (FMG), dat is ondergebracht bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Uit dit fonds worden schades vergoed die gemoedsbezwaarden niet zelf kunnen betalen. Op deze manier worden schadelijders niet de dupe van het ontbreken van een WA-verzekering.

 

  &nbspDoor de invoering van de vijfde WAM-richtlijn -medio 2007- werd een toename van de omvang van het FMG noodzakelijk geacht van _ 1 mln naar _ 2 mln. Dit niveau zou binnen vijf jaar moeten worden bereikt. Om dit te bewerkstelligen werden de bijdragen in 2007 met 15% verhoogd. Echter, de vermogenspositie van het FMG ontwikkelde zich onverwacht gunstig, waardoor de bijdragen in 2008 op gelijk niveau konden blijven en voor 2009 zelfs met 14% kunnen worden verlaagd.

 

Reageer op dit artikel