nieuws

‘Beleggingsadvies intermediair krijgt geen kans van aanbieders’

Archief

De meeste aanbieders van beleggingsrekeningen belemmeren het intermediair in zijn adviesfunctie, omdat zij de tussenpersoon contractueel beperken tot alleen het doorgeven van klanten. "Daarmee wordt de consument de gewenste toegang tot een breed advies ontzegd", aldus NVA en NBVA.

 

Onder het Nationaal Regime Mifid, dat op 1 juli van kracht is geworden, heeft het intermediair de mogelijkheid onder voorwaarden beleggingsadvies te geven aan klanten. Daarop wordt door aanbieders nog onvoldoende ingesprongen, concluderen beide organisaties, die zich baseren op onderzoek van bureau BBOC.

 

  &nbsp"De acceptatie van adviesdiensten is zeer beperkt", concluderen de onderzoekers. "Slechts drie van de acht aanbieders zien het intermediair staan in de rol van adviseur. Slechts één van hen staat het intermediair toe om de beleggingsdienst van orderbemiddeling uit te oefenen. De overige vijf dwingen het intermediair – vaak contractueel – om zich te beperken tot het aanbrengen van klanten." Klanten kunnen bij hun tussenpersoon dus in zeer beperkte mate terecht voor beleggingsadvies, aldus NVA en NBVA. "Een aantal leveranciers laat helemaal geen advies toe, doordat zij hun producten op basis van execution only aanbieden."

 

  &nbspEen ander knelpunt is dat de verantwoordelijkheidsverdeling vaak afwijkt van de wettelijke kaders als de tussenpersoon optreedt als cliëntenremisier.

 

Risicoprofielen

Aanbieders blijken voor het bepalen van het risicoprofiel van de klant eigen, maatschappijspecifieke risicoprofielen te hanteren. "Dat bemoeilijkt de onafhankelijke adviseur om productvergelijkingen uit te voeren." Beide verenigingen willen meer uniformering en vinden dat aanbieders zich moeten conformeren aan generieke risicoprofielen. "Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat het intermediair geen of onvoldoende inzicht krijgt van de leverancier in (het verloop van) de beleggingsportefeuille van hun klant. Door al deze beperkingen van de kant van de leveranciers wordt het intermediair gehinderd in het geven van onafhankelijk advies."

 

Actielijst

Als reactie komen NVA en NBVA met een actielijst. "Om de adviesmarkt te optimaliseren moeten de leveranciers stoppen met het opleggen van beperkende voorwaarden. Daarnaast heeft de markt een grote behoefte aan meer uniformiteit in risicoprofielen, zodat een vergelijking van producten beter mogelijk wordt."

 

Reageer op dit artikel