nieuws

Bank strenger voor jongeren bij hypotheken

Archief

Jongeren krijgen op de woningmarkt komende maanden bijna geen hypotheek meer. Aan starters zonder een vast arbeidscontract verstrekken veel banken volgend jaar geen lening meer. Door de financiële crisis gaat de kredietmarkt op slot voor risicogroepen, constateert financieel adviseur Nationale Hypotheek Pas (NHP), die hypotheekaanbiedingen vergelijkt.

Bank strenger voor jongeren bij hypotheken

Banken zien starters zoals uitzendkrachten als een financieel risico, tenzij zij zelf veel spaargeld inbrengen. BLG Hypotheken, onderdeel van SNS Bank, is de eerste verstrekker die sinds 15 december openlijk meldt jonge aanvragers tot 24 jaar per 1 januari geen volwaardige hypotheek te financieren. "We zijn ertoe gedwongen door de kredietcrisis", reageert BLG-zegsman Peter Jansen. "We moeten voorzichtiger worden, ook omdat we behoorlijk wat betalingsachterstanden onder jongeren constateren. Veel banken melden het niet op papier, maar weigeren de hypotheek nu wel. Wij zijn er eerlijk over. De markt is niet stabiel, iemand met een tijdelijk contract bij DAF krijgt dus geen hypotheek." Vereniging Eigen Huis ziet dat jonge woningzoekers moeilijker leningen krijgen. "Mensen met twee inkomens, van wie er een geen vast inkomen heeft, dat was de eerste helft van dit jaar geen probleem", aldus de zegsman. "Nu wel, al is de ene bank strenger dan de andere."
(De Telegraaf, pag. 3)
 
 
Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media:
 
DNB kampt met vreemde rekenrente
(Het Financieele Dagblad, pag. 9)
 
‘Zelfs topman ABN Amro wil zijn bonus niet kwijt
(De Volkskrant, pag. 6)

Reageer op dit artikel