nieuws

AFM ziet geen probleem in aparte provisie per serviceprovider

Archief

Toezichthouder AFM heeft in overleg met de intermediairorganisaties, het Verbond van Verzekeraars en de Nederlandse Vereniging van Banken aangegeven dat het per serviceprovider variëren van de basisprovisie – onder voorwaarden – is toegestaan.

 

De brancheverenigingen wilden tekst en uitleg over de beloningsmodellen die in 2009, na het afschaffen van alle vormen van bonusprovisie, nog zijn toegestaan. "De beloning voor serviceproviders mag bestaan uit gedifferentieerde provisie en uit een vergoeding voor uitbestede werkzaamheden", zegt Henk Doornewaard, die namens koepelvereniging FKO bij het overleg betrokken was. "De beloning kan zo worden gerelateerd aan de geboden toegevoegde waarde", vindt Doornewaard. "Daarover wordt nu door de individuele partijen overlegd." Minister Bos (Financiën) had eerder al deze vormen van beloning gesuggereerd als alternatieven voor de veelal omzetgerelateerde bonusprovisies.

 

  &nbspHet Verbond van Verzekeraars heeft de leden vorige week geïnformeerd over de actuele ontwikkelingen. "Wij hebben helder gemaakt dat serviceproviders via het instrument van de standaardprovisie kunnen worden beloond als zij bemiddelaar zijn, mits de zogeheten Mifid-inducementregels in acht worden genomen (provisie moet noodzakelijk zijn voor het tot stand komen van de overeenkomst). De serviceprovider zet de restantprovisie dan door naar de onderbemiddelaar. De enige knop waar nog aan gedraaid kan worden, is de hoogte van de standaardprovisie." Worden door een aanbieder diensten uitbesteed aan een serviceprovider, dan zijn de uitbestedingsregels van De Nederlandsche Bank van toepassing.

 

Reageer op dit artikel