nieuws

AFM: ‘let op zorgplicht pensioenen’

Archief

Toezichthouder AFM heeft pensioenverzekeraars opgeroepen de zorgplicht niet uit het oog te verliezen bij de uitvoering van beschikbarepremieregelingen (bpr), gezien de recente ontwikkelingen op de aandelenmarkt.

 

De AFM heeft haar oproep gedaan in overleg met het Verbond van Verzekeraars en het ministerie van Sociale Zaken. De enkele honderdduizenden pensioendeelnemers met een bpr maken zelf beleggingskeuzes. "De pensioenwetgeving schrijft voor dat de uitvoerder van deze soort pensioenregelingen uiterlijk 1 januari 2009 de belegging van die deelnemers moet hebben omgezet in een beleggingsplan." Daarin moet het spreiden en afbouwen van risico’s gedurende de looptijd zijn opgenomen.

 

  &nbspDe AFM heeft er in een brief op gewezen dat het (gedeeltelijk) verkopen van bestaande beleggingen zou betekenen dat de deelnemer zijn verlies (gedeeltelijk) neemt. "Dit kan voor een deel van de deelnemers een onwenselijke uitkomst zijn." De toezichthouder pleit daarom voor het nadenken over alternatieven als het uitstellen van omzetting. "Ook het niet omzetten van de tot nu toe opgebouwde belegging behoort tot de mogelijkheden."

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.