nieuws

Afab gooit bedieningsconcept om

Archief

De divisie Serviceproviding van Afab gaat het bedieningsconcept voor de aangesloten tussenpersonen drastisch wijzigen. Per 1 januari wordt voor de vijf verschillende labels één model gehanteerd met twee varianten. "Het wordt voor de adviseur een volledig aanbiedersonafhankelijk model", aldus directeur Wim Witteveen.

 

Het nieuwe model is deze week gepresenteerd onder de titel ‘Samen op weg in 2009’. "Wij willen het intermediair helpen de kosten te verlagen en de business te vergroten." Volgens Witteveen keek Afab al naar een nieuw model voordat bonussen werden verboden. "Wij wilden een propositie ontwikkelen die de drie aspecten advies, proces en product raakt. De druk op kwaliteit in het hele distributiekanaal neemt toe. Het intermediair gaat veel minder verdienen, maar moet tegelijk wel meer gaan investeren."

 

  &nbspDe serviceprovidingtak van Afab bestaat uit Xtensive, FSD, StercK/ViaFeria, PensioenPoint en Quarré. "Die labels blijven bestaan, maar het bedieningsconcept voor de aangesloten kantoren zal in de basis worden gelijkgetrokken. Daaraan kunnen per label nog wel aanvullende diensten worden toegevoegd."

 

Leads

Afab gaat het eigen merk een andere lading geven: "We zijn nu vooral als kredietmerk bekend bij het publiek, maar we gaan ons reclamebudget fors verhogen om onze merkuitstraling meer richting hypotheken te brengen" Vanaf 1 januari is een site actief die de aangesloten kantoren leads moet gaan bezorgen. "Klanten die de site bezoeken naar aanleiding van een reclame-uiting worden doorgeleid naar een andere site, waarop de dichtstbijzijnde tussenpersonen worden vermeld."

 

Twee varianten

Het nieuwe bedieningsconcept bestaat uit twee varianten: Top en Excellent. Daarnaast wordt nog een maatwerkvariant ontwikkeld voor de franchiseformules van Afab. "Beide concepten zijn gratis en bestaan uit ons volledige inkoopassortiment, aangevuld met onze eigen Waerdevol-labelproducten. Daarnaast kan de tussenpersoon gratis Afab-adviessoftware afnemen die in eigen huis is ontwikkeld. Dat pakket komt medio volgend jaar, maar vanaf 1 januari bieden we al adviessoftware." Onder de naam Afab Academy kunnen verder alle WFT-opleidingen worden gevolgd tegen kostprijs. "Tot slot wordt het ook mogelijk om een WFT-audit te doen op het eigen kantoor, maar dat zijn we nog aan het ontwikkelen."

 

  &nbspIn de Excellent-formule kunnen voor twee adviseurs gratis WFT-PE-opleidingen worden gevolgd. Deze kantoren worden bovendien vermeld op het leadsportaal. "We geven die kantoren ook de beschikking over hulpmiddelen als het monitoringsysteem van de Nationale Hypotheekbond, die bijhoudt wanneer het aantrekkelijk is om over te sluiten, en een uitgebreide voorwaardenvergelijker." De WFT-audit is gratis in het Excellent-pakket en wordt verplicht voor kantoren die deze variant afnemen. Voor de Excellent-formule geldt dat het kantoor 100% van zijn productie bij Afab moet onderbrengen, mits het gewenste product in het assortiment zit.

 

Provisie

Afab is over het verdienmodel voor 2009 nog in onderhandeling met aanbieders. "In principe loopt de provisiestroom rechtstreeks van de aanbieder naar de adviseur, behalve als onze midoffice wordt ingeschakeld. Van daaruit wordt provisie doorbetaald aan de adviseur. Voor sommige aanbieders regelen wij de provisiebetaling centraal, zodat voor alle tussenpersonen de provisie via ons loopt. Maar we gaan geen aparte uitbestedingsvergoeding vragen aan aanbieders." Over de hoogte van de provisie en het deel dat wordt doorbetaald, wil Witteveen niets zeggen. "Het wordt voor de adviseur een volledig aanbiedersonafhankelijk model."

 

Reageer op dit artikel