nieuws

Achmea wil einde maken aan ‘cashen’ vertrekkende collega’s

Archief

Om calculerend gedrag van boventallige medewerkers in de toekomst te voorkomen, wil Achmea in het nieuwe Sociaal Plan dat op 1 januari moet ingaan en waarvoor de onderhandelingen onlangs zijn gestart, de bestaande herplaatsingsregeling aanscherpen.

 

Boventallige Achmea-medewerkers die in een herplaatsingstraject zitten, blijken volgens hun werkgever met enige regelmaat onnodig lang te wachten met het elders aanvaarden van een nieuwe functie. Als de herplaatsingsperiode van negen maanden is verstreken voordat ze elders een baan hebben gevonden, komen ze namelijk in aanmerking voor een ontbindingsvergoeding op basis van de kantonrechtersformule. In veel gevallen blijkt die vergoeding aanzienlijk gunstiger te zijn dan de vergoeding die ze krijgen als ze eerder een andere baan accepteren.

 

  &nbspMede hierdoor zag het concern het jaarlijkse budget voor het Achmea Transfer Center (ATC) -dat de herplaatsingen begeleidt -oplopen van de oorspronkelijke _ 21 mln naar _ 37 mln.

 

  &nbspOm paal en perk te stellen aan deze praktijken wil Achmea in het volgende Sociaal Plan de helft van het gedurende de herplaatsingsperiode ontvangen salaris in mindering brengen op de ontbindingsvergoeding. Verder stelt Achmea voor de beëindigingsvergoeding voor wie binnen de gestelde termijn vertrekt, te verhogen en de herplaatsingsperiode in te korten van negen naar zes maanden.

 

Reageer op dit artikel