nieuws

Vier op de tien hypotheken gesloten via serviceprovider

Archief

Volgens onderzoek van IG&H fungeert bij vier van de tien hypotheken een serviceprovider als tussenschakel in het proces. Hoeveel tussenpersonen veel zaken met deze partijen doen, vindt de overgrote meerderheid dat zij onvoldoende toegevoegde waarde bieden.

 

Bijna 70% van de hypotheekverkoop in het intermediaire kanaal verloopt via serviceproviders: 33% van de tussenpersonen doet rechtstreeks zaken met een geldverstrekker, 35% gebruikt een inkoopcombinatie en de ketens hebben 32% van de markt in handen. Op de totale hypotheekmarkt, waar 57% via het intermediair wordt gesloten, is het aandeel van ketens en inkoopcombinaties 38%.

 

  &nbspDe grootste zeven serviceproviders zijn volgens IG&H Afab, De Hypotheker, De Hypotheekshop, InterfinanceNed, Financium, Hypotheek Visie en Welke. Volgens IG&H zien aanbieders in de afschaffing van de bonusprovisie hun kans om de macht in het distributiekanaal terug te krijgen. Zij worden daarin gesteund door de meerderheid van de tussenpersonen (60%): die geeft aan het liefst rechtstreeks met een aanbieder te willen samenwerken.

 

  &nbspSlechts 12% geeft de voorkeur aan een serviceprovider, al is 70% van het intermediair wel aangesloten bij één of meer inkooporganisaties. IG&H verwacht dat serviceproviders exclusiviteit gaan eisen: een tussenpersoon kan dan nog met één inkoopbedrijf zaken doen. Nu al werkt 41% van de tussenpersonen met één partij. Opvallend is overigens dat 81% van de ondervraagden (tussenpersonen, serviceproviders en aanbieders) meent dat maar een zeer beperkt aantal serviceproviders echte toegevoegde waarde biedt.

 

Reageer op dit artikel