nieuws

‘Verzekeraars minst risicovol’

Archief

Vier topbestuurders van Nederlandse verzekeraars hebben de vaste kamercommissie voor Financiën in een rondetafelgesprek gerustgesteld over de status van de bedrijfstak. “Verzekeraars zijn verreweg het minst risicovol”, stelde voormalig voorzitter van het Verbond van Verzekeraars Niek Hoek.

Zijn eigen bedrijf Delta Lloyd beschikt bijvoorbeeld nog over twee keer de vereiste solvabiliteit. Lard Friese noemde zijn maatschappij Nationale-Nederlanden "een solvabele verzekeraar, die ruime solvabiliteitsmarges aanhoudt". Marco Keim, directievoorzitter van Aegon Nederland, had de eigen solvabiliteitspositie eerder al als "prima" betiteld. "Waarom hebt u de pensioenfondsen hier eigenlijk niet uitgenodigd?", stelde Hoek als wedervraag.
In een analyse over de kredietcrisis wees Hoek op de grote druk die aandeelhouders op financiële instellingen hebben gelegd om meer risico te nemen en minder kapitaal aan te houden. "Wij hebben voor de rechter moeten gestaan om die druk van onze grootaandeelhouder Aviva te weerstaan."

Reageer op dit artikel