nieuws

Spaarpolis nu populairst bij sluiten nieuwe hypotheek

Archief

Huizenkopers die een levenpolis verpanden aan hun hypotheek, kiezen in toenemende mate voor een spaarverzekering, zo blijkt uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS).

 

Sinds mei worden meer spaar- dan beleggingshypotheken verkocht. In augustus zijn zo’n 12.800 verzekeringen aan een hypotheek verbonden. Daarvan was 58% een spaarverzekering. Het aandeel van de spaar(verzekerings-)hypotheek is daarmee over de eerste acht maanden van dit jaar boven de 50% gekomen (50,7%). Vorig jaar was nog 54% van alle nieuwe hypotheekverzekeringen een beleggingspolis.

 

  &nbspGemeten naar premievolume blijft de beleggingshypotheek voor de meeste productie zorgen: met _ 208 mln nieuwe premies bedraagt het aandeel 62%. Nieuw gesloten spaarhypotheken leverden dit jaar tot en met augustus _ 130 mln op.

 

  &nbspDe totale productie van beleggingspolissen is in geld gemeten eveneens nog hoger dan die van verzekeringen in geld, uitgaande van nieuwe periodieke premies. Koopsommen worden voor het overgrote deel gestort in euroverzekeringen. Met _ 783 mln zijn unit-linkedverzekeringen dit jaar goed voor 53% van de totale levenproductie. Dat is overigens fors lager dan de 80% uit topjaar 2000. In koopsommen leveren beleggingsverzekeringen ruim 9% van alle nieuwe premies. Gemeten naar aantal nieuwe polissen tegen periodieke premiebetaling zijn de beleggingsverzekeringen overigens ver in de minderheid: met bijna 130.000 nieuwe polissen in de eerste negen maanden van 2008 bedraagt het aandeel 24%.

 

Reageer op dit artikel