nieuws

Bonus in vermomming

Archief

Financiële adviseurs zoeken snel nieuwe verdiensten nadat de Tweede Kamer afgelopen donderdag alle bonusprovisies – de oplopende beloning naarmate meer hypotheken of pensioenen worden verkocht – heeft verboden per 1 januari 2009. Brancheverenigingen NVA en NBVA attaqueren dit totale bonusverbod omdat het in strijd zou zijn met hogere Europese regelgeving. Bronnen in de branche waarschuwen dat adviseurs ook al nieuwe, verdekte beloningsvormen klaar hebben. Daarop is weinig toezicht en de klant weet niet waarvoor hij betaalt.

Bonus in vermomming

"Kamerleden hebben nauwelijks een idee hoe vindingrijk adviseurs en verzekeraars nu al werken”, waarschuwt een ervaren adviseur. Dat blijkt wel uit een brief van een groot administratiekantoor. De directie anticipeert op het bonusverbod per 1 januari 2009 en ’denkt’ in dit schrijven voor verzekeraars "aan de volgende beloningselementen voor 2009.” Een waslijst (zie afbeelding) met zo’n twintig nieuwe declaratieposten volgt, waarmee de verzekeraar de adviseur ’mag’ betalen. Dat varieert van een ’marketingvergoeding’ tot een ’verrichtingentarief’. Via deze posten kunnen verzekeraars aangesloten adviseurs alsnog extra belonen voor verricht werk.
(De Telegraaf, pag. 19)
 
 
Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media:
 
Allianz op verlies door afschrijvingen
(Het Financieele Dagblad, pag. 11)
 
 
Zondag in de media:
 
Topmanagers Achmea vestigen aandacht op mantelzorg
(De Telegraaf op zondag, pag. 25)

Reageer op dit artikel