nieuws

Belgische garantieregeling valt verzekeraars zwaar

Archief

De uitbreiding van de garantieregeling voor spaar- en beleggingsrekeningen naar premiedepots voor levensverzekeringen gaat Belgische levensverzekeraars zwaar geld kosten. Zij moeten namelijk bijdragen storten in het waarborgfonds.

Belgische garantieregeling valt verzekeraars zwaar

Die bijdrage is vrijwillig, maar staat onder zware druk van de Belgische overheid. AXA België, de tweede levensverzekeraar van het land, zou eenmalig € 60 mln moeten betalen en jaarlijks nog een € 10 mln moeten afdragen. De bedragen voor marktleider Fortis zullen ongeveer één keer zo hoog uitvallen. Allianz België, een middelgrote levensverzekeraar, verwacht eenmalig € 18 mln en jaarlijks € 3 mln te moeten inleggen.
"Moeten wij opdraaien voor het slechte beleid van Ethias", verzuchten enkele maatschappijen. Ethias is met het product First-rekening de aanleiding voor de uitbreiding van de garantie. Dit product voor vermogensopbouw kende zoveel soepelheid en een zo hoge rente, dat het voor veel Belgen een alternatief werd voor een spaarrekening. Toen Ethias als gevolg van de kredietcrisis in problemen was gekomen, haalden Belgen in groten getale geld van de First-rekeningen.

Reageer op dit artikel