nieuws

‘Aegon Nederland heeft geen extra kapitaal nodig’

Archief

Aegon Nederland zegt niet om kapitaal verlegen te zitten. Wel zijn in het derde kwartaal voor _ 63 mln aan extra voorzieningen getroffen. Die droegen bij aan het kwartaalverlies van _ 329 mln voor het hele concern.

 

  &nbspIn Nederland daalde het onderliggende resultaat met 31% tot _ 74 mln. De extra voorzieningen die zijn getroffen, betreffen garanties in beleggingsfondsen en in bepaalde collectieve pensioencontracten (_ 35 mln) plus een aanpassing van de voorwaarden van beleggingsverzekeringen (_ 28 mln).

 

  &nbspToch staat Aegon Nederland er volgens directievoorzitter Marco Keim "ondanks een financieel tegenvallend kwartaal best goed voor". Hij wijst daarbij op goede producten en een steeds beter wordende service.

 

  &nbspDe verkoop van nieuwe levensverzekeringen daalde voor heel Aegon met 18%. Aegon Nederland meldt dat collectieve pensioenactiviteiten in het derde kwartaal op een laag pitje stonden, maar dat de individuele verkopen bleven groeien.

 

Geen extra kapitaal

  &nbspHet internationale concern Aegon zag het operationele resultaat vóór belastingen in het derde kwartaal door lagere aandelenkoersen en ongunstige resultaten op sterfte dalen tot _ 500 mln. Netto leverde het derde kwartaal echter een verlies van _ 329 mln op. Het eigen vermogen daalde in een kwartaal tijd met _ 2,2 mld tot ongeveer _ 9,4 mld, goed voor een solvabiliteitsmarge van 160%. De herwaarderingsreserve daalde in die periode met _ 2,5 mld tot _ -5,5 mld.

 

  &nbspOm het kapitaal te versterken heeft Aegon, via de Vereniging Aegon, _ 3 mld geleend van de Nederlandse overheid. In een toelichtende brief aan relaties van de verzekeraar, stelt Marco Keim dat Aegon Nederland geen extra kapitaal nodig heeft. Volgens hem beschikt Aegon Nederland over "een prima liquiditeits- en solvabiliteitspositie met een AA-rating". Dat zou te danken zijn aan "de relatief conservatieve beleggingsportefeuille", waarvan meer dan de helft is belegd in staatsobligaties.

 

Aegon Necderland is prima."

Reageer op dit artikel