nieuws

Achmea wil einde ‘cashen’ vertrekkende collega’s

Archief

Om calculerend gedrag van boventallige medewerkers in de toekomst te voorkomen, wil Achmea in het nieuwe sociaal plan, dat op 1 januari moet ingaan en waarvoor de onderhandelingen onlangs zijn gestart, de bestaande herplaatsingsregeling aanscherpen.

Achmea wil einde ‘cashen’ vertrekkende collega’s

Boventallige Achmea-medewerkers die in een herplaatsingstraject zitten, blijken soms onnodig lang te wachten met het elders aanvaarden van een nieuwe functie. Als de herplaatsingsperiode van negen maanden is verstreken, komen ze namelijk in aanmerking voor een ontbindingsvergoeding op basis van de kantonrechtersformule, die vaak hoger uitvalt dan de beëindigingsvergoeding die ze krijgen als ze eerder een andere baan accepteren.
Mede hierdoor zag het concern het jaarlijkse budget voor het Achmea Transfer Center (ATC) oplopen van de oorspronkelijke € 21 mln naar € 37 mln. Om paal en perk te stellen aan deze praktijken wil Achmea in het volgende sociaal plan de helft van het gedurende de herplaatsingsperiode ontvangen salaris in mindering brengen op de ontbindingsvergoeding. Verder wil Achmea de beëindigingsvergoeding verhogen en de herplaatsingsperiode inkorten van negen naar zes maanden.

Reageer op dit artikel