nieuws

Verkoopmachine Evers komt tot stilstand

Archief

Evers Assurantie Groep (EAG) in Heerenveen is failliet verklaard. Het in hypotheken en levensverzekeringen gespecialiseerde bemiddelingsbedrijf kampt met een schuldenlast van zo’n _ 2 mln. Eerder dit jaar ging Uvium, de voormalige uitvaarttak van EAG, failliet (schuldenlast _ 5,7 mln). De hypotheektak was voordien al verkocht aan Esté Hypotheken in Leeuwarden. Thijs Evers hoopt met schadekantoor Alcaris op een doorstart van zijn bemiddelingsbedrijf.

 

Evers Assurantie Groep bracht de laatste jaren tussen de 80% en 90% van zijn productie onder bij Fortis ASR. Volgens Evers zijn polissen met die naam erop in de toch al moeizame hypotheek- en levenmarkt momenteel bijzonder moeilijk te verkopen. "En klanten beginnen, al dan niet aangezet door concurrenten van ons, Fortis-polissen op te zeggen." Volgens Evers heeft het bedrijf daardoor geen toekomst meer. Hij heeft daarop het faillissement aangevraagd.

 

  &nbspEen eerste inventarisatie heeft een schuldenlast van _ 2 mln opgeleverd, voornamelijk bestaande uit een belastingclaim, nog terug te betalen provisies aan onder meer Fortis ASR en voor _ 1,2 mln aan leningen van vennootschappen van Evers.

 

Aegon-pyjama

Thijs Evers (44) startte in 1991 met de Evers Assurantie Groep. "Middels deur-aan-deur-acquisitie werden de eerste klanten geworven", zo staat in de eigen bedrijfshistorie geschreven. Evers behoorde dertien jaar lang tot de vijf beste verkopers van Aegon. "Ik sliep in een Aegon-pyjama", zei hij ooit gekscherend over die periode. Het Friese bedrijf werd vooral groot door overnames van portefeuilles van meer dan tien failliete kantoren, waaronder die van Noorderkroon (het Avéro-deel), Assuvast (Aegon), Muyderbosch (Aegon) en Finesse (Amev).

 

  &nbspOp het hoogtepunt van de onderneming bewerkten 170 medewerkers vanuit vijf vestigingen (naast Heerenveen ook Almere, Apeldoorn, Breda en Rotterdam) een portefeuille met liefst 80.000 levenpolissen. "De fiscale ingreep in de bedrijfsspaarregelingen leidde toen tot 4.000 opzeggingen en _ 3 mln aan terug te boeken provisies", vertelt Evers. Die ontwikkeling markeerde het einde van zijn warme band met Aegon. "In slechte tijden word je als intermediair door verzekeraars gefileerd."

 

Fortis

In Fortis ASR vond hij in 2003 een nieuwe zakenpartner. "Zij hebben ons enorm geholpen en doen dat ook nu nog", verklaart Evers. Maar de affaire rond woekerpolissen, de beperking van afsluitprovisie én de recente problemen rond het Fortis-concern zijn het intermediairbedrijf alsnog opgebroken. "We hebben er de afgelopen jaren alles aan gedaan: vier kantoren weggesaneerd, het personeelsbestand tot dertig teruggebracht en meer dan _ 1 mln aan privégeld erin gestoken", stelt Evers. "Het heeft niet mogen baten."

 

  &nbspDe portefeuille omvat nu nog 65.000 polissen, voornamelijk van Aegon, Avéro Achmea en Fortis ASR. Met een provisieomzet over 2007 van _ 3,3 mln, overigens ruwweg een halvering ten opzichte van 2005, bezette Evers Assurantie Groep de 118e positie op de AM-ranglijst van grootste intermediairbedrijven.

 

Esté Hypotheken

Na de verkoop van de uitvaartportefeuille aan Uvium heeft EAG de hypotheekportefeuille verkocht aan Esté Hypotheken. Het bedrijf in Leeuwarden wordt geleid door Salvatore Tundo. "Ik heb de hypotheektak van EAG opgezet. Vorig jaar zijn we met vijf mensen van EAG afgesplitst."

 

  &nbspEsté Hypotheken zegt nog vorderingen te hebben op zijn voormalige werkgever. "Wie heeft daarover geen geschil met Thijs Evers?", zegt hij. Volgens Tundo ligt het oversluiten van de aan de hypotheken gekoppelde levensverzekeringen daaraan ten grondslag. "Daar hebben wij last van, ja." Volgens Tundo was dat het handelsmerk van EAG. "Portefeuilles overnemen of verkopen en daarna het bestand bewerken."

 

Alcaris

Evers hoopt, via het in schadeverzekeringen actieve zusterbedrijf Alcaris, met een groot deel van het personeel een doorstart te maken. Alcaris, dat op naam staat van zijn vrouw Ingrid, heeft zo’n 35.000 polissen in portefeuille. Schadeverzekeringen worden in hoofdzaak bij Noordhollandsche van 1816 ondergebracht.

 

Reageer op dit artikel