nieuws

VEH wil hogere grens NHG en halvering overdrachtsbelasting

Archief

Een tijdelijke halvering van de overdrachtsbelasting en een hogere financieringsgrens van de Nationale Hypotheek Garantie; dat zijn de twee maatregelen die de overheid moet nemen om huizenkopers en geldverstrekkers meer vertrouwen te geven.

 

Dat stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH) in een brief aan de ministers Bos van Financiën en Vogelaar van Wonen. VEH vindt dat maatregelen nodig zijn omdat het consumentenvertrouwen in de woningmarkt snel daalt. "Financiers zijn terughoudender geworden bij het verstrekken van hypotheken. Als de verkoop van woningen hierdoor in het slop raakt, kan dat verstrekkende gevolgen hebben omdat de woningmarkt een belangrijke pijler van de economie is."

 

  &nbspHet grensbedrag voor NHG wil VEH optrekken naar _ 350.000 (265.000) waardoor 80% van het woningaanbod onder de garantieregeling gaat vallen en geldverstrekkers volledige zekerheid hebben op terugbetaling. "De overdrachtsbelasting moet per direct van 6% naar 3% als steunmaatregel voor de woningmarkt. De inkomsten die het Rijk hierdoor misloopt, worden voor een belangrijk deel gecompenseerd omdat door de tariefsverlaging meer woningen zullen worden verkocht."

 

  &nbspDe hoge overdrachtsbelasting leidt bij aankoop tot een fors vermogensverlies die in de huidige markt niet meer binnen redelijke tijd wordt goedgemaakt door een waardestijging van de woning, stelt VEH. "Mensen zijn daardoor minder snel geneigd te verhuizen en blijven dus langer in hun woning zitten. Door de overdrachtsbelasting te verlagen, verminderen de bijkomende kosten en zullen mensen sneller besluiten een huis te kopen."

 

Reageer op dit artikel