nieuws

Serviceprovider strijkt soms de helft van hypotheekprovisie op

Archief

Afschaffing van bonusprovisie gaat geldverstrekkers en verzekeraars veel geld schelen, blijkt uit de provisieregelingen van diverse aanbieders. Serviceproviders strijken nu nog, mede dankzij royale bonusafspraken, in sommige gevallen meer dan de helft van de totaal te betalen provisie op.

 

Het enige wat de meeste inkoopcombinaties doen, is ‘subs aanhangen’, stelt een tussenpersoon die heeft overwogen zich bij een van de vele serviceproviders aan te sluiten. "Zij gebruiken alleen de rechtstreekse aanstelling van de tussenpersoon om de geldstromen via hun eigen bedrijf te laten lopen. Daarmee wordt heel makkelijk meer dan een miljoen verdiend op jaarbasis." De aan inkoopcombinaties uit te keren bonussen variëren grofweg van 0,4% tot 0,8% over het hypotheekbedrag.

 

  &nbspDoor de bank genomen blijft zo’n 35% van de totaal uitgekeerde provisie ‘hangen’ bij de inkooporganisatie, die in een aantal gevallen weinig tot geen midofficediensten levert. "Ze vangen 0,8% extra provisie en vragen ook nog een vergoeding aan de aangesloten kantoren", aldus de tussenpersoon. "En die kosten ziet de consument niet terug in de modellen-De Ruiter."

 

  &nbspDe provisie die aangesloten kantoren ontvangen, loopt sterk uiteen per inkoopcombinatie. Zo ontvangt een bij DAK aangesloten intermediair 0,8% provisie op niet-complexe hypotheken van BLG en Florius, terwijl dat bij StercK 0,5% is. Bij BLG bedraagt de maximale bonus over de productie nog eens 0,8%, die voor een groot deel achterblijft bij de inkoopcombinatie.

 

Overnemen

Een effectieve tactiek om de provisieopbrengsten te maximaliseren, is het overnemen van andere inkoopcombinaties. "Wanneer je bijvoorbeeld in november een partij koopt, telt de productie daarvan mee voor het hele jaar, waardoor je weer in een hogere staffel terecht kunt komen en dus meer bonus ontvangt over je totale productie. Daarom wordt er ook zo druk gefuseerd: daarmee kom je vanzelf in een hogere provisiestaffel terecht." In de provisieovereenkomst van Bank of Scotland staat bijvoorbeeld vermeld: "Eens per jaar wordt de categorie van commissiedeel C (de bonus, red.) aangepast aan het tot dan toe gerealiseerde omzetvolume." Bij Bank of Scotland loopt de bonusprovisie op van 0,15% bij een 0mzet tot _ 75 mln tot _ 0,4% bij een omzet boven de _ 300 mln.

 

NVA

De NVA vindt de onduidelijkheid over de bonussen voor de serviceproviders geen groot probleem: "Wij hebben van meet af aan duidelijk gemaakt dat onder ‘kosten bemiddelaar’ alleen die provisie vermeld moest worden die toekomt aan de adviseur", laat woordvoerder Rienk Andriessen weten. "De distributiekosten die de verzekeraar maakt, waaronder die voor de serviceprovider, vallen onder een andere noemer. Die zijn inderdaad niet duidelijk, maar de besparing die de maatschappij boekt door van zo’n partij gebruik te maken, is dat ook niet. En er komt verbetering: aanbieders moeten nominale kostentransparantie gaan geven."

 

Reageer op dit artikel