nieuws

ONVZ koerst weer af op winst

Archief

Zorgverzekeraar ONVZ verwacht na de moeizame jaren 2006 en 2007 dit jaar met een positief resultaat af te sluiten. "We gaan positief draaien op de aanvullende polissen", zegt directievoorzitter Erno Kleijnenberg. ONVZ hoeft volgens hem niet bang te zijn voor de gevolgen van de kredietcrisis. "Wij beleggen nauwelijks in aandelen."

 

"Ten aanzien van de basisverzekering moet je altijd een slag om de arm houden in verband met de vereveningsbijdrage, maar ook daar verwacht ik een positief resultaat. We maken winst", zegt Kleijnenberg die geen cijfers wil noemen.

 

  &nbspOok over de solvabiliteit maakt hij zich geen zorgen. "Inderdaad zaten wij afgelopen jaar bij het onderdeel Aanvullende Verzekeringen onder het vereiste, maar bij de Basisverzekering zaten we daar ver boven. Dus gezamenlijk bekeken, is er nooit een probleem geweest. En aan het eind van dit jaar zitten we op een prachtig solide niveau."

 

Geen premieverhoging

Volgens Kleijnenberg hoeft ONVZ niet bang te zijn voor de huidige kredietcrisis. "Wij beleggen nauwelijks in aandelen. Natuurlijk is ook bij ons het rendement minder, maar ik voel mij senang met ons beleggingsbeleid. We zijn bijvoorbeeld niet gelieerd aan een bank." Kleijnenberg verwacht dan ook niet dat bij ONVZ de premies daardoor hoger zullen uitvallen dan normaal. "Ik verwacht dat wel bij andere zorgverzekeraars die veel meer in aandelen beleggen dan wij. Die zullen hard moeten nadenken hoe ze uit de problemen komen. En dat zou zomaar door premieverhoging kunnen", meent Kleijnenberg.

 

  &nbspHij wijst in dat verband op een artikel in Zorgvisie, een tijdschrift voor managers werkzaam in de zorg. Daarin staat dat het alleen al bij Uvit gaat om een belegd vermogen van _ 3,5 mld. De net vertrokken topman Hans Kestens laat in dat verband weten dat het beleggingsresultaat onder druk staat. "Het zal zeker een opwaartse druk geven op de premie." Ook Menzis laat in hetzelfde artikel weten dat de beleggingsresultaten lager liggen dan verwacht. "Dat heeft consequenties voor de premiestelling", aldus Menzis.

 

  &nbspCZ laat weten dat de risico’s gespreid zijn en dat het geen invloed zal hebben op de premies. Dat laatste is gebleken, CZ weet de basispremie voor 2009 gelijk te houden aan die van dit jaar.

 

  &nbspOverigens verwacht Kleijnenberg dat de huidige kredietcrisis aanleiding kan zijn voor een aantal zorgverzekeraars om nadrukkelijk om zich heen te kijken voor samenwerking of fusie. "En dat hoeven niet alleen de kleintjes te zijn", vult hij aan.

 

Combinatie

Kleijnenberg en commercieel directeur Martin Kerkhof bevestigen de trend dat bedrijven graag één loket willen als het gaat om zorgverzekering, verzuim en re-integratie. "We merken ook dat de tussenpersonen er in toenemende mate om vragen. Wel zien we dat het vooral een prijsgedreven markt is. Dat is eigenlijk wel banaal", zegt Kleijnenberg.

 

  &nbspVorig jaar startte ONVZ met een verzuimverzekering met Aegon als risicodrager. "Het gaat mondjesmaat, maar het groeit. Aegon is goed geprijsd. We hoeven niet in één jaar De Amersfoortse voorbij", zegt Kerkhof lachend. "Wij moeten het vooral hebben van tussenpersonen die af en toe ook wat in verzuim doen. Over drie jaar gaan we kijken waar we staan met onze verzuimpolis en of we op die markt actief kunnen blijven. Vooralsnog blijven we die drie jaar ook bij Aegon. Als het goed gaat, willen we uiteindelijk zelf risicodrager worden", aldus Kerkhof.

 

  &nbsp"Met deze polis proberen we vooral bij kleine collectiviteiten aantrekkelijk te zijn. Door de verzuimpolis te combineren met de zorgverzekering, wordt de korting op de zorgverzekering hoger, waardoor ook de instroom in de collectiviteit verbetert", zegt Kerkhof. Van de verzekerden van ONVZ zit meer dan 60% in een collectiviteit.

 

De beste

ONVZ verloor dit jaar zijn kwalificatie De Beste zorgverzekeraar te zijn. "Het en-blocgedoe van vorig jaar en de ingrepen per 1 januari jl. hebben een terugslag op onze positie. Maar laat daar geen twijfel over bestaan, wij willen onze toppositie terug. Het zal een lange weg zijn, maar wij moeten weer de beste zorgverzekeraar worden", zegt Kleijnenberg stellig.

 

aantal zorgverzekeraars om nadrukkelijk om zich heen te kijken voor samenwerking of fusie."maar het groeit. "."

Reageer op dit artikel