nieuws

Omzet intermediair daalt lichter dan vorig jaar

Archief

De omzet van het intermediair zal in 2008 per polis naar verwachting gemiddeld 2 à 3 % dalen, voorspelt Bureau D&O op grond van een onderzoek naar de halfjaarcijfers. Dit betekent een verdere, doch minder sterke daling dan in 2007, toen de omzet met 8% afnam, aldus D&O.

Omzet intermediair daalt lichter dan vorig jaar

"Wij zeggen dit trouwens met enige aarzeling omdat van de meer dan 800 benaderde tussenpersonen er maar 237 hebben gereageerd", zegt directeur Jurjen Oosterbaan Martinius van D&O. "Een grote groep gaf aan de halfjaarcijfers nog niet rond te hebben."De totaalomzet van kantoren zonder portefeuilleovername steeg met 3% ten opzichte van 2007, terwijl de kosten toenamen met 4%. Van de kantoren die wel een of meer portefeuilles hebben overgenomen (19% van de respondenten) steeg de omzet met 12%, terwijl de totale kosten sterk toenamen (+15%). Hun rendement daalde hierdoor met 7%. De inkomsten uit alternatieve beloningsvormen (declaraties) steeg met 77% vergeleken met dezelfde periode van 2008 en hun aandeel in de totale omzet steeg daardoor naar 5% (3%). De grootste groei deed zich voor bij de leven- en hypotheekkantoren. Hun inkomen uit declaraties steeg met 140% naar 10% van de totale omzet. 

Reageer op dit artikel