nieuws

‘Hypotheekrente kunstmatig te hoog’

Archief

“Banken en verzekeraars geven de daling van de kapitaalmarktrente op de beurzen niet door aan de consument, waardoor de hypotheekrente kunstmatig te hoog is.” Dat stelt Wilfred Mooij van Geijsel Adviesgroep in Ouderkerk aan de Amstel.

"Geldgevers nemen momenteel het zekere voor het onzekere en willen nu een hogere marge op het door hen verstrekte hypotheekgeld", aldus Mooij. "Daar waar banken tot voor kort over elkaar heen tuimelden om de scherpste hypotheektarieven als eerste te publiceren, is daar nu geen sprake meer van." Dat fluctuaties van de rente op de kapitaalmarkt door geldgevers wel snel worden aangegrepen voor een verhoging maar niet voor een verlaging, concludeerde De Nederlandsche Bank al in 2006 uit eigen onderzoek en werd door econoom Linda Toolsema in 2003 aangetoond in haar proefschrift.

Reageer op dit artikel